Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květák je oblíbenou košťálovou zeleninou naší kuchyně. Může se vařit, smažit a zapékat. Je výborný do polévek, slaných nákypů i do karbanátků nebo různých placiček. Do karbanátků ho nejprve krátce povaříme (nejlépe v páře) a potom zpracujeme s dalšími surovinami podle zvoleného receptu. Karbanátky smažíme na pánvi nebo v troubě.

Květák má mnoho příznivců, nepatří sice mezi druhy zeleniny, kterou si snadno vypěstujeme na zahradě, ale dá se po celý rok běžně koupit. Pokud je zrovna v akci, je výhodné část květáku zmrazit pro pozdější využití. Je nepostradatelný do polévek a skvělý do různých zapékaných pokrmů (bramborových i těstovinových). Můžeme ho obalit v trojobalu a smažit, připravit ho na mozeček nebo jinak uvařit, usmažit či upéct.. Nabízí se celá řada způsobů využití. Dobře kuchyňsky upravený květák je velmi chutný.

Květákové karbanátky nebo placičky

  • Květák po rozebrání na jednotlivé růžičky obvykle nejprve uvaříme, stačí do poloměkka.
  • Vařený květák rozmačkáme, a to vidličkou nebo mačkadlem na brambory. Mixování není příliš vhodné, protože změní výslednou konzistenci karbanátků.
  • Ke květáku přidáme další suroviny podle konkrétního receptu. Obvykle také vejce, buď rovnou celá nebo zvlášť žloutky a z bílků nadýchaný sníh. Těsto dobře ochutíme.
  • Tip: Do těsta lze pro vylepšení chuti přidat nastrouhaný sýr eidam nebo jemně nakrájenou uzeninu.
  • Navlhčenýma rukama tvarujeme karbanátky. Můžeme je před smažením obalit ve strouhance nebo rovnou v trojobalu. Obalování ale není nutné, karbanátky budou chutné i jen tak. 
  • Smažíme je na oleji dozlatova (na pánvi nebo v troubě) a podáváme teplé s bramborovou přílohou (vařené brambory, bramborová kaše, bramborový salát) nebo studené s chlebem.

Jak připravit květákové karbanátky

Na čtyři porce karbanátků potřebujeme 1 květák, čtyři vejce, 200 g hladké mouky, strouhanku, 5 stroužků česneku, majoránku, mletý pepř a sůl. Smažit budeme na oleji.

  1. Květák rozdělíme na růžice a uvaříme v osolené vodě nebo na páře.
  2. Uvařený květák nastrouháme na struhadle nebo rozmačkáme vidličkou.
  3. Přidáme k němu celá vejce, utřený česnek, sůl, pepř, rozemnutou majoránku, strouhanku a hladkou mouku podle potřeby.
  4. Vše dobře smícháme a navlhčenýma rukama tvoříme karbanátky.
  5. Smažíme je z obou stran v předehřátém oleji. 
  6. Karbanátky chutnají teplé i studené. Teplé jsou výborné k bramborové kaši, studené k pečivu.
Máte nějaké rady a tipy pro přípravu květákových karbanátků nebo placiček? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky