Jak připravit květákové karbanátky? Vyzkoušejte je podle nejlepších receptů, pomůže názorné video
Květák je oblíbenou košťálovou zeleninou naší kuchyně. Může se vařit, smažit a zapékat. Je výborný do polévek, slaných nákypů i do karbanátků nebo různých placiček. Do karbanátků ho nejprve krátce povaříme (nejlépe v páře) a potom zpracujeme s dalšími surovinami podle zvoleného receptu. Karbanátky smažíme na pánvi nebo v troubě.
Květák má mnoho příznivců, nepatří sice mezi druhy zeleniny, kterou si snadno vypěstujeme na zahradě, ale dá se po celý rok běžně koupit. Pokud je zrovna v akci, je výhodné část květáku zmrazit pro pozdější využití. Je nepostradatelný do polévek a skvělý do různých zapékaných pokrmů (bramborových i těstovinových). Můžeme ho obalit v trojobalu a smažit, připravit ho na mozeček nebo jinak uvařit, usmažit či upéct.. Nabízí se celá řada způsobů využití. Dobře kuchyňsky upravený květák je velmi chutný.
Květákové karbanátky nebo placičky
Jednou z možností je zpracování květáku na karbanátky nebo placičky.
- Květák po rozebrání na jednotlivé růžičky obvykle nejprve uvaříme, stačí do poloměkka.
- Vařený květák rozmačkáme, a to vidličkou nebo mačkadlem na brambory. Mixování není příliš vhodné, protože změní výslednou konzistenci karbanátků.
- Ke květáku přidáme další suroviny podle konkrétního receptu. Obvykle také vejce, buď rovnou celá nebo zvlášť žloutky a z bílků nadýchaný sníh. Těsto dobře ochutíme.
- Tip: Do těsta lze pro vylepšení chuti přidat nastrouhaný sýr eidam nebo jemně nakrájenou uzeninu.
- Navlhčenýma rukama tvarujeme karbanátky. Můžeme je před smažením obalit ve strouhance nebo rovnou v trojobalu. Obalování ale není nutné, karbanátky budou chutné i jen tak.
- Smažíme je na oleji dozlatova (na pánvi nebo v troubě) a podáváme teplé s bramborovou přílohou (vařené brambory, bramborová kaše, bramborový salát) nebo studené s chlebem.
Jak připravit květákové karbanátky
Na čtyři porce karbanátků potřebujeme 1 květák, čtyři vejce, 200 g hladké mouky, strouhanku, 5 stroužků česneku, majoránku, mletý pepř a sůl. Smažit budeme na oleji.
- Květák rozdělíme na růžice a uvaříme v osolené vodě nebo na páře.
- Uvařený květák nastrouháme na struhadle nebo rozmačkáme vidličkou.
- Přidáme k němu celá vejce, utřený česnek, sůl, pepř, rozemnutou majoránku, strouhanku a hladkou mouku podle potřeby.
- Vše dobře smícháme a navlhčenýma rukama tvoříme karbanátky.
- Smažíme je z obou stran v předehřátém oleji.
- Karbanátky chutnají teplé i studené. Teplé jsou výborné k bramborové kaši, studené k pečivu.
Máte nějaké rady a tipy pro přípravu květákových karbanátků nebo placiček? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vaří bramborová kaše? Jak snadno připravit celerovou, mrkvovou a dýňovou variantu
Květákové placičky chutnají fantasticky čerstvě osmažené i studené. Chuť a vůni zvýrazní špetka muškátového oříšku
5 nejčastějších chyb při šlehání sněhu z bílků aneb proč se vám nedařilo
Komentáře