Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květákové placičky milují i ti, kdo si jinak na zeleninu nepotrpí. Stačí na ně jen několik surovin, tím hlavním je pěkný velký květák. Výtečným kořením do placiček je muškátový oříšek a o jejich nadýchanost se postará našlehaný sníh z bílků.

Květákové placičky jsou báječná dobrota, kterou často vezmou na milost i zapřisáhlí odpůrci zeleniny. O lahodnou nadýchanost se postará ušlehaný sníh. Placičky sice zvládnete připravit i bez sněhu, stačí do těsta přidat celá vajíčka, ale se sněhem jsou úplně nejlepší. Oblíbeným kořením do placiček je strouhaný muškátový oříšek.

Květákové placičky z vařeného květáku

Postup je jednoduchý i pro začátečníky. To nejpracnější je ušlehat bílkový sníh, ale pokud máte elektrický šlehač, i to bude hračkou. 

  1. Připravte si jeden středně velký květák, dále budete potřebovat 6 lžic polohrubé mouky, 2 vajíčka, sůl a olej na smažení. Z uvedeného množství připravíte 4 porce.
  2. Květák rozdělte na menší růžičky a uvařte je v osolené vodě do poloměkka. Šetrnější možností, při které se zbytečně nevyluhují živiny do vody, je uvařit květák na pařáčku.
  3. Tip 1: Vodu z vaření květáku využijte na vaření polévky, aby nic nepřišlo nazmar.
  4. Květák po vychladnutí jednoduše rozmačkejte vidličkou nebo nahrubo nastrouhejte. 
  5. Přidejte mouku, žloutky a na závěr ještě ušlehaný sníh z bílků. Po libosti posolte.
  6. Na pánvi rozehřejte olej a v něm smažte malé placičky z obou stran pěkně dozlatova.
  7. Podávejte je s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší.
  8. Tip 2: Kdo chce, může si těstíčko na placičky ještě dochutit. Přidat můžete např. muškátový oříšek, majoránku, sušený česnek, kari koření a jemně nakrájenou uzeninu.

Podívejte se na kompletní recept na květákové placičky. Jedná se o recept z úvodního videa.

Květákové placičky z nevařeného květáku

Je libo květákové placičky ze syrového květáku? Pak zkuste následující recept.

  1. Připravte si jeden květák, 6 lžic mléka, 6 lžic polohrubé mouky, 2 vejce, 1 špetku muškátového oříšku, mletý pepř, sůl a olej na smažení. Z uvedeného množství získáte 4 porce.
  2. Do mísy nastrouhejte nahrubo květák. Můžete jej také nejprve pokrájet a pak nahrubo umixovat v mixéru.
  3. Přidejte žloutky, sůl, mouku, mléko a koření, vše společně zamíchejte.
  4. Dále vmíchejte sníh z bílků.
  5. Lžící tvořte malé placičky a opečte je na pánvi z obou stran, pěkně dozlatova. Těsto se nerozpadá, i když je řidší. Tuku není potřeba mnoho.
  6. Placky, stejně jako u předchozího receptu, chutnají s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší. Výbornou alternativou je také bramborový salát.
  7. Tip 3: Můžete vyzkoušet i šikovnou vychytávku našich čtenářů. Těsto dávejte lžící na plech vyložený pečicím papírem a potřený olejem. Během pečení v předem vyhřáté troubě je jednou otočte. Výsledek příjemně překvapí. 

Podívejte se na kompletní znění receptu na květákové placky ze syrového květáku. Můžete zhlédnout i připojené video.

Pod každým receptem najdete komentáře těch, kdo je vyzkoušeli. Doporučujeme je také k přečtení, ještě než se pustíte sami do vaření. Leccos se z nich dozvíte (třeba že do těstíčka můžete přidat i strouhaný sýr) a také předejdete zbytečným chybám

Tak které placičky si tentokrát vyberete?

Komentáře

Další tipy a triky