Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí si získalo mimořádnou oblibu. Kvasit se dá ve větších i menších nádobách, a to podle pravidel, se kterými začátečníci někdy bojují a ne vždy se jim zelí povede podle vytoužených představ. Recept na zelí do sklenic má také svá specifika a spoustu věrných příznivců.

Mnoho začínajících hospodyněk se s velkým elánem pustilo do nakládání zelí do sudu, ale ne vždy pak všechny byly s výsledkem spokojené. Při nakládání je několik důležitých bodů, které se nesmí podcenit. Podstatné je mít vhodné zelí, dobře ho ochutit a důkladně pěchovat do sudu. K zelí by se neměl dostat vzduch a kvašení musí rychle probíhat při správné teplotě. Nabízíme vám recept, s kterým si celý postup můžete vyzkoušet tak trochu minimalisticky.

Jak připravit zelí kvašené ve sklenicích

Postup je naprosto snadný, stačí se držet následujícího receptu, který můžete zhlédnout i ve videu:

  1. Připravte si hlávkové zelí, sůl, kmín, celý pepř a křen.
  2. Zelí nejprve zbavte okrajových nepěkných listů, pak hlávky rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte košťál, ten je příliš tuhý a do tohoto receptu se nehodí.
  3. Zelí nakrouhejte, můžete použít velké klasické struhadlo, které se k tomu účelu prodává, ale nejspíš se chystáte zpracovat menší množství hlávek, proto vám dobře poslouží i elektrický robot nebo zelí nakrájejte ručně ostrým nožem na prkýnku. Mnoho strávníků upřednostňuje delší, ale tenké proužky.
  4. Nakrouhané zelí dejte do velké mísy nebo vaničky, posolte a přidejte koření. Křen očistěte a nastrouhejte. Přidání křenu není nutné, ale křen dává zelí lepší "říznou" chuť a zlepšuje jeho trvanlivost.
  5. Zelí promíchejte s ostatními přísadami a nechte 3–4 hodiny odležet, zelí během té doby díky soli pustí šťávu. Proces urychlíte, když zelí budete lehce "mačkat" rukama.
  6. Potom zelí natlačte do čistých (předem vypařených) sklenic o objemu 0,7 l. Pozor, nejde o to, aby ve sklenicích bylo co nejvíce suché hmoty, ale naopak do nich musíte dostat také šťávu, ve které by zelí mělo být ponořené. 
  7. Sklenice dobře otřete a zavíčkujte. Se šroubovacími víčky se pracuje lépe než s víčky Omnia.
  8. Připravte si plech nebo tác s okraji, na který sklenice vyrovnáte. Pak vše umístěte na teplé místo, třeba blízko k topení. Teplé prostředí je pro kvašení velmi důležité, proto místo nepodceňte navzdory vůni, která není každému příjemná.
  9. Pak již celý proces kvašení brzy začne. Jistě budete se zájmem pozorovat, co se děje. Výhodou sklenic je, že máte dobrý přehled a vše si držíte pod kontrolou. Víčka se vypoulí a část tekutiny nejspíš vyteče, naštěstí sklenice stojí na plechu, tak to nevadí.
  10. Po bouřlivém kvašení se zelí opět "zklidní". Víčka se znovu vtáhnou, případně jim trochu rukou pomůžete. Během 2–3 týdnů budete mít hotovo. 
  11. Sklenice umyjete a kysané zelí pak uložíte do komory nebo suchého sklepa, prostě do chladna a nejlépe i temna.
  12. Sklenice lze postupně odebírat a obsah konzumovat stejným způsobem jako jiné kvašené zelí. Hodí se k použití zasyrova i k tepelné úpravě.
  13. Pokud sklenici otevřete a obsah hned nespotřebujete, uložte ji do ledničky. Zelí by mělo být potopené. Pokud ho brzy sníte, stačí ho provizorně zalít vodou z kohoutku, ale pokud na vás bude čekat déle, raději použijte osolenou, převařenou a vychladlou vodu.
Jaké jsou výhody nakládání zelí do sklenic? Snadno zpracujete i menší množství zelí, navíc chystání zelí není akcí na půl dne, ale za chvilku máte hotovo. Záleží na vás, jestli takto připravíte 100, 50 nebo jen 5 sklenic. Autorka receptu podotýká, že každý následující rok tímto způsobem připravuje zelí ve větší a větší dávce. 
Tak co říkáte, vyzkoušíte to s námi?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky