Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Langoše patří mezi stánkové speciality, které si snadno zvládnete připravit doma a poměrně levně. Máme pro vás jednoduchý recept, který potěší všechny mlsné jazýčky. Na dochucení budete potřebovat kečup, česnek a sýr, nebo můžete pro změnu vyzkoušet povidla a zakysanou smetanu.

Vonící langoše mají tu moc přitahovat všechny hladové z okolí, stačí si jejich chuť pouze představit. Nejsou sice zrovna dietní, ale občas této pochoutce neodoláme. Naučíme vás jednoduchý recept z několika surovin na klasické kynuté těsto. Pokud ale spěcháte, podívejte se raději, jak udělat langoše bez kynutí.

Jak udělat báječné langoše

Postup je snadný, jen počítejte s trochou času na vykynutí těsta. Když budete pracovat v teplém prostředí, kynutí proběhne velmi rychle.

  1. Nejprve si připravte suroviny na těsto. Budete potřebovat 500 g hladké mouky, 370 ml mléka, 0,5 lžičky cukru, 1 balíček kvasnic, 0,5 lžičky soli. Množství si upravte podle počtu strávníků, z uvedeného množství budete mít cca 7 kusů krásných velkých langošů. Podívejte se, jaká mouka je na langoše nejvhodnější.
  2. Kvasnice rozdrobte do trochy vlažného mléka s cukrem a nechte vzejít kvásek. Mohlo by Vás zajímat, jaké jsou časté chyby při přípravě kynutého těsta.
  3. Jakmile kvásek vzejde, přidejte jej k mouce a zbytku mléka, dále přidejte sůl a vypracujte hladké těsto.
  4. Těsto nechte půl hodiny kynout.
  5. Vzešlé těsto rozdělte na 7 kousků, každý trochu vytáhněte a rukou upravte na pomoučeném válu. Těsto podle tohoto receptu je naprosto perfektní, netrhá se a krásně se s ním pracuje. S tvarováním langošů by vám mohl pomoci videonávod.
  6. Langoše smažte v dostatečném množství rozpáleného oleje pěkně dozlatova a z obou stran. Při smažení dejte pozor, ať se nespálíte horkým tukem. Víte, jaký olej je na smažení langošů nejvhodnější?
  7. Hotové langoše nerovnejte hned na sebe, ale zbavte je nejprve přebytečného tuku - položte je na papírový ubrousek nebo na papírovou utěrku, až poté na talíř nebo tác.
  8. Jak langoše ochutit? Podle tohoto receptu smíchejte utřený česnek s kečupem, potřete jím langoše a posypejte je strouhaným sýrem.
  9. Podávejte co nejdříve po upečení, tehdy jsou nejchutnější a usmažené těsto je jemné a měkoučké. Pokud langoše necháte vychladnout, můžete je před jídlem kratičce ohřát v mikrovlnné troubě nebo jíst studené, i tak si pochutnáte.
  10. Tip: Langoše chutnají báječně i připravené nasladko. Stačí je potřít marmeládou nebo povidly a ozdobit jogurtem, zakysanou smetanou nebo tvarohovým krémem.

Podívejte se na kompletní recept na jednoduché vynikající langoše, přečtěte si také komentáře - pomohou vám předejít zbytečným chybám.

Langoše podle výše uvedeného receptu jsou podle našich čtenářů naprosto skvělým gurmánským zážitkem. Budeme rádi, když nám i vy napíšete, jak se vám povedly.

A pokud chcete zkusit ještě jiný recept na langoše, podívejte se na další oblíbené tipy.

Komentáře