Jak připravit lepivou rýži? Poradíme, jak toho dosáhnout a k čemu se taková rýže hodí
Lepivá rýže není vždy žádoucí a obvykle chceme dosáhnout opaku - nelepivé rýže s pěknými a pevnými zrnky, která jsou od sebe oddělená. I lepivá rýže ale může být užitečná. Poradíme, jak lepivosti dosáhnout a k čemu takovou rýži upotřebíme.
Je mnoho pokrmů, ve kterých oceníme nelepivou rýži - jsou to často jídla slaná, ve kterých rýže tvoří chutnou přílohu. Někdy však usilujeme o rýži lepivou, a to zvláště když chystáme něco dobrého dětem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dosáhnout lepivé rýže?
- Především zvolíme správný druh rýže už při nákupu. Vyhneme se rýži parboiled, dlouhozrnné, jasmínové i basmati.
- Naopak se zaměříme na rýži kulatozrnnou, která je pro žádoucí lepivost ideální.
- Důležitý je také správný postup při vaření. Postupujeme přesně naopak, než když si přejeme dosáhnout rýže nelepivé.
- Rýži často a svědomitě mícháme - tím vznikne lepivá kašovitá směs.
A k čemu se lepivá rýže hodí? Nejlepší je na přípravu různých kaší a nákypů:
Zajímá vás, jak připravit rýži smaženou? Podívejte se do našeho dalšího článku.
Komentáře