Jak připravit makovou náplň? Naučíme vás nejlepší makovou náplň do buchet a koláčů
Předpokladem pro upečení těch nejlepších buchet a koláčů je recept na dobré těsto a nádivku. Jak udělat makovou nádivku, kterou miluje snad každý z nás? Základní maková náplň je jednoduchá a její příprava snadná.
Kynuté buchty a koláče by měla zvládnout každá hospodyňka. Osvědčených receptů je na výběr dost, tak už zbývá jen pořešit náplně. Téměř každý miluje náplň tvarohovou, ale mnoho z nás nedá dopustit na úžasnou makovou nádivku.
Jak udělat makovou náplň do buchet a koláčů
Možná víte, že se dá koupit hotová maková náplň. Pokud si ji však raději připravíte doma sami, bude hustá a ochucená přesně podle vašich představ.
- Na makovou náplň je obvykle třeba 250 g mletého máku, asi 350 ml mléka, podle chuti 2–4 lžíce cukru a 1 lžíce pikantní marmelády (např. rybíz, višeň).
- Nejdříve nameleme mák. Sice se dá koupit přímo mák mletý, ale může se stát, že nebude zcela čerstvý. To zjistíme až doma nad kynoucím těstem, kdy už je pozdě.
- Na mletí máku jsou přímo určené makové mlýnky, mnoho z nás je má doma po mamince nebo babičce.
- Nebo mák po menších částech pomeleme v čistém elektrickém kávomlýnku, i to je zcela dostatečné.
- Mléko přivedeme k varu a vsypeme do něj mletý mák. Za stálého míchání několik minut povaříme a odstavíme z tepla.
-
Do prochladlé náplně vmícháme cukr a marmeládu, dobře rozmícháme.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Mák je prastará jednoletá kulturní rostlina, která se k nám dostala zřejmě ze Středozemí. V některých zemích je pěstování máku zakázáno. U nás se těší velké oblibě, makové buchty milujeme. Také škubánky bez máku by nebyly to pravé. Mák známe modrý a bílý, oba řadíme mezi superpotraviny, především pro vysoký obsah vápníku.
Makovou náplň můžeme ještě dále dochutit a provonět přidaným sušeným ovocem a kořením. Nezapomeňte na jednu velice důležitou věc - těsto vždy plníme pouze vychlazenou náplní.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak připravit marinádu na vepřové maso? Voní kari kořením a je skvělá na krkovičku
Komentáře