Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit správně hustou makovou náplň. Čím ji zahustit nebo naředit na správnou hustotu. Vybírat můžeme z mnoha variant
Zdroj: pixabay

Makovou náplň do moučníků je důležité mít přiměřeně hustou. Neměla by vytékat z koláčků, ani být suchá. Poradíme, jaký zvolit poměr mléka a máku do makové náplně a jak náplň rychle zahustit.

Při přípravě makové náplně do moučníků si musíme dávat pozor, aby byla tak akorát hustá. Doporučovaný poměr mléka a máku je přibližně 1 : 1, čili na jeden hrnek mléka dáme 1 hrnek máku.

I tak se nám může stát, že výsledná náplň je moc hustá či řídká. Při vaření se z náplně odpařují tekutiny a houstne. Záleží tedy, jak dlouho a jak intenzivně náplň vaříme. Na výslednou hustotu má také vliv jaké další ingredience přidáváme. Zda náplň spíše zahustí nebo naředí. 

Naředění makové náplně

Pokud je náplň moc tuhá, je řešení velmi snadné - přidáme mléko. Ale pro nepatrné naředění lze použít i například sníh z bílku či povidla

Moc řídkou náplň zahustíme přidáním něčeho suchého, nabízí se řada variant:

Další zajímavé informace o máku - jak ho skladovat, jak poznat ten kvalitní a kde všude ho využít, najdete v našem dalším článku. 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky