Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujete marokánky? Toto skvělé vánoční cukroví zmizí ze sváteční tabule jako první. Placičky nejsou vůbec složité a s naším návodem budou krásně měkké a vláčné. Marokánky navíc můžete obměnit oblíbeným ovocem, kůrou a čokoládou.

Tušíte správně, že marokánky nejsou zdejší a jejich původ je až ze severní Afriky. Tamější receptura je dávno pozměněna a výsledkem jsou lahodné sladké placičky propojující typické vánoční suroviny jako je kandované ovoce, oříšky a čokoláda. Marokánky můžeme, ale nemusíme v závěru namáčet do čokoládové polevy nebo na nich vytvořit cákance. 

Jak udělat marokánky

Do přípravy marokánek se pouštíme týden před Štědrým dnem. Toto cukroví je snadné a do přípravy můžeme zapojit i děti, protože jen vše smícháme v hustou kaši a následně děláme hromádky, které krátce pečeme. A jak na to

  1. Na 35 kusů marokánek budete potřebovat: 140 g moučkového cukru, 100 g kandované pomerančové kůry, 150 g sekaných loupaných mandlí, 80 g másla, 125 ml mléka, 30 g hladké mouky a na dokončení čokoládu a mandlové lupínky. 
  2. Mléko, máslo, mandle, cukr a pomerančovou kůru v hrnci smíchejte a zvolna vařte 10 minut
  3. Odstavte, přimíchejte mouku a nechte vychladnout. 
  4. Z hmoty lžičkou namočenou ve vodě tvořte nízké hromádky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem
  5. Ozdobte mandlovými plátky a pečte v rozehřáté troubě na 175 °C asi 10 minut.
  6. Nechte na plechu vychladnout a rozpusťte si ve vodní lázni čokoládu.
  7. Namáčejte marokánky spodní stranou do čokolády a nechte zatuhnout. 

Tip: Podle chuti můžete přidat oblíbené sušené ovoce jako jsou brusinky, meruňky, domácí kandovaná dýně a také jiné druhy ořechů, například nesolené arašídy či vlašské ořechy

Nemějte obavy z tvrdých placiček. Tyto výborné měkké marokánky si můžete upéct také podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem.

Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky