Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnaté masové kuličky v rajské omáčce ocení hlavně naši nejmenší a nejstarší, protože se jim koušou podstatně lépe, než plátky hovězího masa. Jejich příprava je navíc opravdu jednoduchá a my vás jí rádi provedeme.

Rajská patří k nejznámějším omáčkám české kuchyně. Dělí lidi na dva tábory – buď ji milují nebo nenávidí. Největší ohlasy pak má u maličkých strávníků pro svou nasládlou chuť. A pro jejich rozzářená očička si dáváme práci s masovými kuličkami.

Jak udělat masové koule do rajské omáčky

Základem je výběr kvalitního masa. Mělo by být prorostlejší, aby byl výsledek o to šťavnatější. Doporučujeme směs mletého hovězího a vepřového masa.

  1. Předem si připravte na pracovní plochu 500 g mletého masa, 1 větší cibuli, 2 stroužky česneku, 2 vejce, čerstvou petrželovou nať, sůl, pepř a strouhanku podle potřeby (2–3 lžíce).
  2. V míse smíchejte maso, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce a nasekanou petrželovou nať. Osolte, opepřete a přidejte menší množství strouhanky - tak, aby výsledná směs nebyla příliš lepivá a dobře se vám s ní pracovalo.
  3. Z připravené směsi mokrýma rukama (aby se vám směs nelepila na ruce) tvarujte kuličky, nejlépe 3–5 cm velké.
  4. Nyní je můžete vhodit do základu omáčky a povařit v něm, ale také je na prudko opéct na pánvi a poté je nechat povařit v omáčce. Za nás nejchutnější variantou je jejich upečení v troubě.
  5. Kuličky naskládejte do pekáče vymazaného olejem či sádlem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu asi 25–30 minut. Během pečení kuličky lehce podlijte vodou.
  6. Nakonec je můžete vhodit do omáčky nebo při servírování položit až na hotový pokrm.

V jaké podobě servírujete maso společně s rajskou omáčkou vy? Dejte nám vědět do komentářů, těšíme se. A pokud máte rádi postupy s názornou ukázkou, určitě vás potěší videorecept na rajskou omáčku spolu s masovými kuličkami:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky