Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Může se stát, že místo plánovaných měkkých a šťavnatých vepřových řízků, vyjdou vysušené plátky masa, které se těžko žvýkají a ke šťavnatosti mají hodně daleko. Čím to je a jak tomu předejít? To poradíme v tomto článku.

Na vině může být špatný výběr masa. Pokud chceme, aby byl řízek šťavnatý, zvolíme prorostlé maso, které během smažení uvolní šťávu. Ideální tak je vepřová krkovice. Maso není třeba vyklepat na tenoučký plátek - během smažení by se rychle vysušil. Stačí ho jen rukou jemně vytlačit do strany a pokud sáhnete po paličce na maso, naklepávejte přes mikrotenový sáček.

Jak připravit měkké vepřové řízky

Tento trik lze použít i u jiných druhů mas a bude fungovat úplně stejně.

  • Plátky masa namočíme do mléka a necháme je přes noc odpočívat. Mléko dokáže maso zjemnit, bude šťavnaté a měkké.
  • Stejně fungují i jiné mléčné produkty, jako je jogurt, kefír, smetana a další. K nim můžete přidat bylinky, koření nebo třeba česnek.
  • Maso je nejlepší nechat odpočívat v marinádě přes noc, ale už i 2 hodiny budou na mase znát.
  • Po marinování maso klasicky osolíme, obalíme v trojobalu a osmažíme.
  • Během smažení dodržujeme několik pravidel, mezi něž patří dostatek dobře rozpáleného oleje, nesmažit mnoho masa najednou, nesmažit na plný výkon a přebytečný tuk z osmaženého řízku odsát papírovou utěrkou.

Na závěr přikládáme pro inspiraci videorecept na jogurtovou marinádu, kterou využijeme nejen na kuřecí maso, ale i na vepřové nebo na zvěřinu. Maso po marinování stačí jen obalit ve strouhance a rovnou přejít ke smažení.

 

Komentáře

drahomira.nyskovska@seznam.cz: Dobrý den, děkujeme za Váš tip ;-)

já řízky osmažím a potom já dám na pekáč na 100 stupňů do trouby na hodinku,jsou měkoučké:-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky