Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řízky milujeme všichni. Vepřové maso je oproti kuřecímu šťavnatější a lahodnější, proto se právě z něj řízky připravují nejčastěji. Zásadní je však dodržovat vhodný postup, abyste si mohli pochutnat na měkkém masu.

Kdo by neměl rád řízky? Zatímco malí strávníci dávají přednost řízkům z jemného kuřecího masa, ti velcí zase upřednostňují řízky vepřové. Nesprávnou přípravou však mohou být vepřové řízky tuhé jako podrážka - poradíme, jak tomu lehce předejít.

7 tipů k přípravě měkkých vepřových řízků

Usmažte si ty nejlepší řízky - měkké, šťavnaté a na jazyku se rozplývající. S našimi tipy máte jednoduše vyhráno a na mase si pochutná celá rodina:

  1. Základem je výběr vhodného masa k přípravě řízků. Dejte přednost řeznictví či odběru masa přímo od chovatele před nákupem v supermarketech.
  2. Zatímco řízky z krkovice a plece jsou šťavnaté díky obsahu tuku, ostatní druhy vepřového masa (například kýtu) je vhodné předem naložit do marinády.
  3. Maso nakrájejte na plátky zhruba 1,5–2 cm silné a jemně je naklepejte - tím výsledným řízkům přidáte na křehkosti. Příliš tenké maso bude suché a tuhé.
  4. Maso marinujte minimálně hodinu, nejlépe však přes noc. Skvělou možností je naložení masa do jogurtu nebo kefíru, který jim dodá neodolatelnou šťavnatost.
  5. Řízky je potřeba smažit v dostatečném množství tuku, nejlépe sádla. Ten musí být zároveň dobře rozpálen, aby maso nenasávalo jeho přílišné množství.
  6. Vepřové řízky smažte na středním plamenu, aby se dobře propekly. Zdlouhavé smažení maso vysuší, to pak bude opravdu velmi tuhé a nasáklé tukem.
  7. Připravujete-li větší množství řízků a chcete jíst zároveň s rodinou, pokládejte je hotové do pekáče, který následně vložte do trouby předehřáté na 50 °C. Řízky nezapomeňte zakrýt alobalem. Maso bude krásně měkké a stále teplé.
  8. Tip: Hotové řízky nezapomeňte pokládat na papírové ubrousky kvůli odsátí přebytečného tuku ze smažení.
Trojobal můžete vylepšit hned několika způsoby, případně lze řízky obalit v těstíčku. Jako příloha se hodí vařené či šťouchané brambory, ale také bramborová kaše. Připravte si výborné vepřové řízky naruby pečené v troubě, jejich chuť vás dostane:

Komentáře (2)

Umělou hmotu v mase mít nemusím.Řízky do trouby?Ne .

senecas.v: Prosím, podle čeho vyvozujete umělou hmotu v řízcích při jejich uložení do trouby? Děkuji a přeji krásný den. 🤗

Další tipy a triky