Jak udělat vepřové řízky, aby byly měkké? S našimi tipy budou naprosto dokonalé
Řízky milujeme všichni. Vepřové maso je oproti kuřecímu šťavnatější a lahodnější, proto se právě z něj řízky připravují nejčastěji. Zásadní je však dodržovat vhodný postup, abyste si mohli pochutnat na měkkém masu.
Kdo by neměl rád řízky? Zatímco malí strávníci dávají přednost řízkům z jemného kuřecího masa, ti velcí zase upřednostňují řízky vepřové. Nesprávnou přípravou však mohou být vepřové řízky tuhé jako podrážka - poradíme, jak tomu lehce předejít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
7 tipů k přípravě měkkých vepřových řízků
Usmažte si ty nejlepší řízky - měkké, šťavnaté a na jazyku se rozplývající. S našimi tipy máte jednoduše vyhráno a na mase si pochutná celá rodina:
- Základem je výběr vhodného masa k přípravě řízků. Dejte přednost řeznictví či odběru masa přímo od chovatele před nákupem v supermarketech.
- Zatímco řízky z krkovice a plece jsou šťavnaté díky obsahu tuku, ostatní druhy vepřového masa (například kýtu) je vhodné předem naložit do marinády.
- Maso nakrájejte na plátky zhruba 1,5–2 cm silné a jemně je naklepejte - tím výsledným řízkům přidáte na křehkosti. Příliš tenké maso bude suché a tuhé.
- Maso marinujte minimálně hodinu, nejlépe však přes noc. Skvělou možností je naložení masa do jogurtu nebo kefíru, který jim dodá neodolatelnou šťavnatost.
- Řízky je potřeba smažit v dostatečném množství tuku, nejlépe sádla. Ten musí být zároveň dobře rozpálen, aby maso nenasávalo jeho přílišné množství.
- Vepřové řízky smažte na středním plamenu, aby se dobře propekly. Zdlouhavé smažení maso vysuší, to pak bude opravdu velmi tuhé a nasáklé tukem.
- Připravujete-li větší množství řízků a chcete jíst zároveň s rodinou, pokládejte je hotové do pekáče, který následně vložte do trouby předehřáté na 50 °C. Řízky nezapomeňte zakrýt alobalem. Maso bude krásně měkké a stále teplé.
- Tip: Hotové řízky nezapomeňte pokládat na papírové ubrousky kvůli odsátí přebytečného tuku ze smažení.
Komentáře (2)