Jak uvařit meruňkovou marmeládu. Postupy jsou různé, ale marmeláda je pokaždé výborná
Meruňková marmeláda patří k těm nejoblíbenějším. Výborně chutná k pečivu, hodí se do moučníků a na dozdobení kaší nebo pohárů. Může mít hladkou konzistenci nebo v ní ponecháme kousky ovoce (džem). Marmeládu vaříme z nejzralejších, lahodně sladkých a krásně vybarvených, meruněk.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pro lepší želírování marmelády
Vaření marmelády po menších dávkách
Vaření marmelády tímto způsobem jde velmi rychle a marmeláda si uchová svěží barvu.
- V hrnci smícháme rozmixované meruňky s cukrem (případně s rybízovou nebo jablečnou šťávou) a na pánev nalijeme vždy přibližně tři naběračky této směsi.
- Během míchání probíhá odpařování přebytečné vody. Celý obsah se velmi dobře prohřeje, takto připravená marmeláda se nekazí a je velmi trvanlivá.
- Marmeláda rychle houstne a brzy ji můžeme nalévat do skleniček se šroubovacím uzávěrem. Skleničky musí být předem dobře vymyté a krátce (několik minut) vypařené v rozehřáté troubě.
- K nalévání používáme nálevku, abychom nepokapali okraje skleniček a nemuseli je zbytečně čistit.
- Naplněné skleničky hned uzavřeme a buď pro jistotu krátce sterilujeme nebo jen otočíme víčkem dolů a po pěti až deseti minutách je postavíme zpět, víčkem nahoru. Poté skleničky hned přikryjeme ručníkem a necháme v teple "dojít".
- Tip: Víčka můžete před uzavřením vypláchnout malým množstvím alkoholu. Alkohol má dezinfekční vlastnosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Meruňková marmeláda vařená v hrnci
- Při tomto způsobu vaření probíhá sice déle, ale výhodou je, že je všechna marmeláda hotová současně.
- Cukr (nebo alespoň jeho část) přidáme k ovoci až po částečném zahuštění na sporáku.
- Mnoho hospodyněk přidává do marmelády želírující prostředek. Příklad takového postupu vám ukáže video (viz níže). Je tedy na vás, jestli přidáte koupený želírující prostředek, nebo si vystačíte s cukrem a meruňky doplníte dalším ovocem s výraznými želírujícími vlastnostmi.
- Plnění do sklenic probíhá stejně jako u vaření marmelády po menších dávkách. Pracujeme rychle, aby marmeláda zbytečně nechladla.
- Tip 1: Dobrým pomocníkem při vaření marmelády je domácí pekárna. Pro její výrobu zapneme program "Marmeláda".
- Tip 2: Pokud máte meruněk málo, můžete je doplnit angrešty, rynglemi nebo jinými peckovinami, které se barevně k meruňkám hodí. Zachovat "meruňkovou" barvu je důležité, protože jíme i očima. Je-li třeba, meruňky na marmeládu zmrazíme a s vařením počkáme až dozraje vhodné ovoce k jejich doplnění.
Meruňková marmeláda podle videa
Na závěr pro vás máme osvědčený recept z našeho receptáře:
- Na základní dávku marmelády potřebujeme 4 kg hodně zralých meruněk, 1,4 kg cukru krupice, 4 x Gelfix Super 3:1, případně kyselinu citronovou.
- Meruňky buď nakrájíme nebo rozmixujeme.
- Vložíme je do velkého hrnce a přidáme 4 balení Gelfix Super 3:1. Jedná se o želírovací přípravek, při jehož použití si marmeláda zachová výraznou ovocnou chuť a stačí do ní dát minimální množství cukru. Jeden sáček přípravku se doporučuje pro 1 kg ovoce a 350 g cukru.
- Dále přidáme 8 lžic cukru z celkového podílu, vše promícháme a začneme vařit.
- Jakmile dosáhneme bodu varu, necháme marmeládu ještě 1 minutu důkladně provařit.
- Přidáme zbývající cukr a opět přivedeme k varu.
- Za stálého míchání ještě vaříme asi 5 minut. (Při vaření marmelády s Gelfixem Super 3:1 výrobce doporučuje celkovou dobu varu 6 minut.)
- Můžeme vyzkoušet test správného tuhnutí (želírování) a pokud nám připadá marmeláda stále málo tuhá, pomůže přidat ještě trochu kyseliny citronové (až 6 lžiček na tuto dávku).
- Ještě horkou marmeládu plníme do připravených skleniček a hned je zavíčkujeme. Podívejte se ještě do dalšího článku, jak předejít kažení marmelády.
Postup výroby marmelády podle uvedeného receptu vám ukáže následující video:
Jak vaříte meruňkovou marmeládu vy? Budeme rádi za vaše tipy a osvědčené rady do komentářů pod článkem.
Komentáře