Jak udělat nadýchané těsto? Možností je mnoho, stačí dodržovat recepty a pravidla
Při přípravě většiny druhů sladkých moučníků a slaného pečiva očekáváme po upečení nadýchané těsto s jemnou strukturou. I suchá těsta však mohou být nadýchaná - například bábovky nebo dortové korpusy.
Nakypřené těsto je snahou každé kuchařky. Je to souhrn několika důležitých úkonů s použitím různých kypřidel, při jejichž dodržení bude výsledek přesně takový, jaký očekáváme - příjemně nadýchané měkkoučké těsto s jemnou strukturou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak docílit nadýchanosti různých těst
Základem kvalitního těsta je jeho dobré propracování:
- Třená a křehká těsta potřebují k nadýchanosti kypřicí prášek v mouce.
- Kynutá těsta se neobejdou bez droždí, tepla a dostatku času k vykynutí.
- Trvanlivá těsta (perníkové, medové, ořechové) se míchají s jedlou sodou.
- Piškotová těsta se musí vyšlehat a smíchat se sněhem, aby byla nadýchaná.
Jak podpořit nadýchanost těsta bez kypřidel
Pár rad pro začátečníky - zkušené kuchařky je již většinou nepotřebují:
- Prosejeme mouku, která se načechrá, provzdušní a zbaví případných škůdců.
- Suroviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu - vyndáme je z lednice včas.
- U piškotových a třených těst záleží na důkladném vyšlehání vajec s cukrem.
- Bílkový sníh je kypřidlem sám - málo našlehaný sníh způsobí tvrdost pečiva.
- Perlivá voda nebo limonáda zajistí dostatek bublinek a nadýchanost těsta.
- Spěch, nedůslednost a laxní přístup k pečení vede k nepovedenému výsledku.
Když se řekne nadýchané těsto, vidíme před sebou mnoho chutných moučníků - například kynuté koblihy s marmeládou. Chcete vědět, jak se připravují? Podívejte se na naše video:
Komentáře