Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Při přípravě většiny druhů sladkých moučníků a slaného pečiva očekáváme po upečení nadýchané těsto s jemnou strukturou. I suchá těsta však mohou být nadýchaná - například bábovky nebo dortové korpusy.

Nakypřené těsto je snahou každé kuchařky. Je to souhrn několika důležitých úkonů s použitím různých kypřidel, při jejichž dodržení bude výsledek přesně takový, jaký očekáváme - příjemně nadýchané měkkoučké těsto s jemnou strukturou.

Jak docílit nadýchanosti různých těst

Základem kvalitního těsta je jeho dobré propracování:

Jak podpořit nadýchanost těsta bez kypřidel

Pár rad pro začátečníky - zkušené kuchařky je již většinou nepotřebují:

  • Prosejeme mouku, která se načechrá, provzdušní a zbaví případných škůdců.
  • Suroviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu - vyndáme je z lednice včas.
  • U piškotových a třených těst záleží na důkladném vyšlehání vajec s cukrem.
  • Bílkový sníh je kypřidlem sám - málo našlehaný sníh způsobí tvrdost pečiva.
  • Perlivá voda nebo limonáda zajistí dostatek bublinek a nadýchanost těsta.
  • Spěch, nedůslednost a laxní přístup k pečení vede k nepovedenému výsledku.

Když se řekne nadýchané těsto, vidíme před sebou mnoho chutných moučníků - například kynuté koblihy s marmeládou. Chcete vědět, jak se připravují? Podívejte se na naše video:

Komentáře

Další tipy a triky