Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit nakládaný zázvor? Zůstane křupavý a méně štiplavý. Tradičně se podává k sushi a asijským pokrmům
Zdroj: Pixabay

Kořen zázvoru je nepostradatelný pomocník při nemocech a žaludečních potížích. Nakládaný zázvor si zachovává stejné účinky jako ten čerstvý, jen je lépe stravitelný. Využijeme ho k sushi, asijským pokrmům, nebo do salátů.

Proč jíst nakládaný zázvor 

Nakládaný zázvor je pochoutka a zároveň účinná dávka zdraví prospěšných látek, které podporují naši imunitu, zažívání a chuť k jídlu. Nakládaný zázvor je také neutralizér chuti, a proto se podává nejčastěji k asijskému sushi. Rozhodně zajímavou chuť dodá také salátu a koláči, poslouží i jako příloha k oblíbeným jídlům. 

Co potřebujeme na nakládaný zázvor

Na nakládaný zázvor budeme potřebovat čerstvý kořen zázvoru a tři základní ingredience - rýžový ocet, sůl a cukr. Zázvor tepelně upravujeme opravdu krátce, přibližně 30 sekund, aby zůstal křehký a křupavý

Na 100 g čerstvého zázvoru budeme potřebovat:

Jak zázvor naložit

Kořen zázvoru oloupeme škrabkou, nebo ořežeme nožem. Poté nakrájíme na co nejtenčí plátky (můžeme využít i struhadlo na brambory). 

  • Plátky zázvoru povaříme přibližně 30 sekund ve vroucí vodě. 
  • Vodu scedíme a zázvor dáme do misky se studenou vodou a ledem. 
  • Nálev připravíme tak, že ocet, cukr a sůl krátce svaříme, aby se cukr rozpustil. 
  • Zázvor scedíme, dáme do sklenice a zalijeme vychladlým nálevem

Lepší chuti dosáhneme, když necháme zázvor pár dní před první konzumací odležet. Pro intenzivnější růžovou barvu můžeme přidat šťávu z červené řepy. Skladujeme v lednici v uzavřené sklenici, kde nám vydrží i několik týdnů.

Jak připravit asijské závitky 

Závitky známe z vietnamských restaurací a rychlých občerstvení. Můžeme si je snadno připravit i doma, čerstvé a křupavé a jako přílohu nakládaný zázvor, který se k tomuto pokrmu výborně hodí.

Celý postup můžete zhlédnout v našem video-návodu

Komentáře

Další tipy a triky