Jak připravit nakládaný zázvor? Zůstane křupavý a méně štiplavý. Tradičně se podává k sushi a asijským pokrmům
Kořen zázvoru je nepostradatelný pomocník při nemocech a žaludečních potížích. Nakládaný zázvor si zachovává stejné účinky jako ten čerstvý, jen je lépe stravitelný. Využijeme ho k sushi, asijským pokrmům, nebo do salátů.
Proč jíst nakládaný zázvor
Nakládaný zázvor je pochoutka a zároveň účinná dávka zdraví prospěšných látek, které podporují naši imunitu, zažívání a chuť k jídlu. Nakládaný zázvor je také neutralizér chuti, a proto se podává nejčastěji k asijskému sushi. Rozhodně zajímavou chuť dodá také salátu a koláči, poslouží i jako příloha k oblíbeným jídlům.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujeme na nakládaný zázvor
Na nakládaný zázvor budeme potřebovat čerstvý kořen zázvoru a tři základní ingredience - rýžový ocet, sůl a cukr. Zázvor tepelně upravujeme opravdu krátce, přibližně 30 sekund, aby zůstal křehký a křupavý.
Na 100 g čerstvého zázvoru budeme potřebovat:
- 50 ml rýžového octu
- 25 g cukru krupice
- 0,5-1 lžička soli
Jak zázvor naložit
Kořen zázvoru oloupeme škrabkou, nebo ořežeme nožem. Poté nakrájíme na co nejtenčí plátky (můžeme využít i struhadlo na brambory).
- Plátky zázvoru povaříme přibližně 30 sekund ve vroucí vodě.
- Vodu scedíme a zázvor dáme do misky se studenou vodou a ledem.
- Nálev připravíme tak, že ocet, cukr a sůl krátce svaříme, aby se cukr rozpustil.
- Zázvor scedíme, dáme do sklenice a zalijeme vychladlým nálevem.
Lepší chuti dosáhneme, když necháme zázvor pár dní před první konzumací odležet. Pro intenzivnější růžovou barvu můžeme přidat šťávu z červené řepy. Skladujeme v lednici v uzavřené sklenici, kde nám vydrží i několik týdnů.
Jak připravit asijské závitky
Závitky známe z vietnamských restaurací a rychlých občerstvení. Můžeme si je snadno připravit i doma, čerstvé a křupavé a jako přílohu nakládaný zázvor, který se k tomuto pokrmu výborně hodí.
Celý postup můžete zhlédnout v našem video-návodu.
Komentáře