Jak připravit nejlepší výpečky? Známe tajemství těch křupavých a šťavnatých
Vepřové výpečky jsou jedním z nejoblíbenějších českých pokrmů, které spojuje lahodná chuť a jednoduchá příprava. Naučte se, jak dosáhnout dokonale šťavnatých výpečků, které potěší nejen vás, ale i celou rodinu.
Vepřové výpečky jsou klasickým jídlem české kuchyně, které má pevné místo na stolech při rodinných setkáních i oslavách. Jde o pokrm, který ocení každý milovník masa pro jeho výraznou chuť. Ať už máte rádi pečené maso s bramborovým knedlíkem, šťouchanými bramborami nebo čerstvým chlebem, toto jídlo vás zaručeně nezklame.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit vepřové výpečky
Důležitý je správný výběr masa. V tomto případě je tučné maso ku prospěchu, ale nic se nemá přehánět. Ideální je vepřová plec v kombinaci s bůčkem či krkovicí. Tuk z masa se vypéká a díky tomu jsou výpečky báječně šťavnaté.
- Maso pokrájíme na kostky a promícháme se solí v dostatečném množství.
- Připravíme si nadrobno pokrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek.
- V pekáčku si rozpustíme sádlo, na kterém zpěníme cibuli, česnek a kmín.
- Přidáme maso, to opepříme a necháme zprudka zatáhnout ze všech stran.
- Maso podlijeme horkou vodou, pekáč přikryjeme víkem nebo alobalem a pečeme na 200 °C asi 1,5 hodiny. Během pečení občas zamícháme a podle potřeby dolijeme vodu.
- Nakonec pekáč odkryjeme a dopékáme dalších 30 minut, během kterých se nám vytvoří žádoucí kůrčička.
- Na závěr přidáme prolisovaný nebo utřený česnek, který jídlo krásně provoní.
- Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a vařeným zelím či špenátem.
Tučnější vepřové maso je možné nahradit lehčím kuřecím nebo krůtím masem. V tom případě volte maso ze stehen, které je šťavnatější než suché prsní svaly.
Komentáře
30. 9. 2024 07:42
24. 9. 2024 09:29