Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové výpečky jsou jedním z nejoblíbenějších českých pokrmů, které spojuje lahodná chuť a jednoduchá příprava. Naučte se, jak dosáhnout dokonale šťavnatých výpečků, které potěší nejen vás, ale i celou rodinu.

Vepřové výpečky jsou klasickým jídlem české kuchyně, které má pevné místo na stolech při rodinných setkáních i oslavách. Jde o pokrm, který ocení každý milovník masa pro jeho výraznou chuť. Ať už máte rádi pečené maso s bramborovým knedlíkem, šťouchanými bramborami nebo čerstvým chlebem, toto jídlo vás zaručeně nezklame.

Jak připravit vepřové výpečky

Důležitý je správný výběr masa. V tomto případě je tučné maso ku prospěchu, ale nic se nemá přehánět. Ideální je vepřová plec v kombinaci s bůčkem či krkovicí. Tuk z masa se vypéká a díky tomu jsou výpečky báječně šťavnaté.

  1. Maso pokrájíme na kostky a promícháme se solí v dostatečném množství.
  2. Připravíme si nadrobno pokrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek.
  3. V pekáčku si rozpustíme sádlo, na kterém zpěníme cibuli, česnek a kmín.
  4. Přidáme maso, to opepříme a necháme zprudka zatáhnout ze všech stran.
  5. Maso podlijeme horkou vodou, pekáč přikryjeme víkem nebo alobalem a pečeme na 200 °C asi 1,5 hodiny. Během pečení občas zamícháme a podle potřeby dolijeme vodu.
  6. Nakonec pekáč odkryjeme a dopékáme dalších 30 minut, během kterých se nám vytvoří žádoucí kůrčička.
  7. Na závěr přidáme prolisovaný nebo utřený česnek, který jídlo krásně provoní.
  8. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a vařeným zelím či špenátem.

Tučnější vepřové maso je možné nahradit lehčím kuřecím nebo krůtím masem. V tom případě volte maso ze stehen, které je šťavnatější než suché prsní svaly. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky