Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na nelepivé linecké těsto? Rozválejte ho mezi mikrotenovými sáčky a pracujte s ním co nejrychleji
Zdroj: Pixabay

Linecké těsto patří tradičně mezi druhy cukroví, které se u nás pečou nejčastěji. Z tohoto křehkého těsta se dá připravit více druhů, které se od sebe vzájemně liší nejen barvou, ale především plněním a zdobením.

Od přípravy lineckého těsta nás mohou odradit špatné zkušenosti s vykrajováním jednotlivých tvarů. Někdy se může totiž stát, že se nám tučné těsto přilepí na vál, a při odlepování se pěkné tvary vykrojené z formiček poškodí.

Máme několik možností, jak postupovat, abychom "lepení" těsta k podložce předešli.

  • Těsto dobře, ale velmi rychle vypracujeme. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme před vykrajováním odležet v chladu (v chladničce), obvykle jeden až tři dny.
  • Poté těsto rychle zpracujeme, ale pokud je zchladlé a tuhé příliš, chvilku počkáme. 
  • Rozvalujeme je na vále jemně posypaném hladkou moukou. Jako podložku můžeme použít také silikon.
  • Pokud se naše těsto rádo lepí, pomůže, když ho rozválíme mezi dvěma mikrotenovými sáčky. Pokud nejprve sáčky rozstřihneme nůžkami, získáme tím pouze jednu vrstvu většího rozměru. Je-li mikroten zespodu i zvrchu, není už třeba používat mouku. 
  • K vykrajování používáme suchá vykrajovátka, která občas namočíme do hladké mouky - vykrajování pak půjde ještě lépe.
  • Těsto před vykrajováním rozválíme do stejnoměrné výšky, aby byly kousky úhledné, a hlavně, aby se zároveň upekly. Jinak by se ty tenčí mohly začít rychle připalovat.

Jak upéct kolečka z lineckého těsta

Následující video nám názorně ukáže, jak upéct kolečka z lineckého těsta. A na další otázky ohledně pečení z lineckého těsta odpoví Desatero nejčastějších otázek a odpovědí. Přejeme, ať se vám pečení pěkně podaří.

 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky