Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený sýr neboli smažák je nepochybně nejoblíbenější klasikou každé hospůdky. Sýr by měl mít křupavou kůrku a po zakrojení se dokonale roztéct. Víte, že tento pokrm lze odlehčit a připravit i bez spousty tuku?

Horkovzdušná fritéza je v dnešní době populárním pomocníkem v kuchyni, ve kterém lze připravit nespočet jídel slaných i sladkých, a to během chvilky a s minimem tuku. Obalovaný sýr z horkovzdušné fritézy se od klasiky skoro neliší, dokonce si na něm možná i více pochutnáte. Fritéza se totiž postará o krásně křupavou a zlatavou kůrku. 

Jak udělat obalovaný sýr v horkovzdušné fritéze

Stejně jako na smažení, i pro přípravu v horkovzdušné fritéze jsou nejlepší sýry, které mají dostatečný obsah tuku (více než 30 %) a zároveň si během přípravy udrží tvar. Ideální je eidam, gouda, z plísňových pak hermelín i camembert. A jak na to? 

  1. Na přípravu 4 porcí obalovaného sýra potřebujete: 4 plátky sýra (tloušťka asi 1 cm), vejce, hladkou mouku, strouhanku a olej ve spreji. 
  2. Připravte si 3 talíře - první s hladkou moukou, druhý s rozšlehaným vejcem a třetí se strouhankou. 
  3. Každý plátek sýra obalte nejdříve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. 
  4. Aby sýr nevytekl, obalte ještě jednou ve vajíčku a ve strouhance. 
  5. Košík horkovzdušné fritézy vyložte pečicím papírem a vložte do něj obalené sýry tak, aby se nedotýkaly. Zlehka je postříkejte olejem ve spreji
  6. Pečte na 200 °C asi 8–12 minut (podle typu sýra a modelu fritézy). V polovině pečení sýry otočte a dopečte dozlatova.  
  7. Servírujte s vařenými bramborami a domácí tatarskou omáčkou

Tradiční smažák si můžete připravit podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky