Jak připravit okurkové řezy. Využijeme na ně salátovky, hadovky i přerostlé nakládačky
Okurkové řezy jsou dobrým způsobem, jak zužitkovat větší množství okurek. Využijeme na ně nejen přerostlé nakládačky, ale i salátovky nebo hadovky, kterých se často urodí více, než spotřebujeme k jídlu. Větší okurky se snadno krájí na řezy a rovnají do sklenic.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit okurky na řezy
- Okurky nejprve důkladně umyjeme, zbavíme je zbytků zeminy. Na pomoc si můžeme vzít kartáček.
- Odkrojíme oba konečky (pouze z estetických důvodů, jinak nevadí) a pro jistotu zkontrolujeme, jestli okurky nejsou hořké.
- Pokud již mají okurky příliš měkký střed s tuhými semínky, vykrojíme ho lžičkou.
- Okurky nakrájíme na úhledné plátky.
- Podle receptu na "skvělé domácí okurkové řezy" můžete okurky po nakrájení lehce posolit a nechat vypotit. Pustí část tekutiny, budou se pak lépe rovnat do sklenic a lépe se využije prostor. Tento postup ale není nutný.
Co je potřeba na okurkové řezy
- Kopr nesmí chybět, okurkám předá tu správnou chuť.
- Dále se budou hodit kolečka mrkve a cibule, listy (např. vinná réva, višeň, černý rybíz, křen) a plátky křenu (kořene). Není nutné použít vše uvedené.
- Důležitý je vhodný výběr koření. Můžeme se držet osvědčené kombinace, případně trochu experimentovat. Doporučujeme celý pepř a nové koření, bobkový list a hořčičné semínko.
- Připravíme si suroviny na nálev: ocet, cukr, sůl a samozřejmě vodu.
- Důležité jsou pečlivě umyté sklenice a víčka. Praktické je použít šroubovací sklenice o objemu 0,7 l.
- Na samotné zaváření (sterilizaci) nic zvláštního nepotřebujeme, stačí velký hrnec a utěrka.
Jak zavařit okurkové řezy
Postup je snadný, ale pokud máme okurek ke zpracování hodně, přepadne nás na závěr únava. Přesto se práce vyplatí a bude skvělé mít na dlouhou dobu pěknou zásobu okurek. Zavařujeme buď postupně po malých dávkách, nebo se pustíme do větší dávky, kterou připravíme na jeden "zátah".
- Připravíme si nálev: Do hrnce dáme vařit odměřenou vodu. Přidáme k ní sůl a cukr. Jakmile voda vaří, přilijeme ještě ocet, krátce povaříme a odstavíme. Nálev necháme chladnout, aby při nalévání do sklenic nebyl horký. Obvyklý poměr surovin na nálev: 0,25 l octa, 0,75 l vody, 30 g soli, 70 g cukru.
- Do sklenic nejprve vložíme všechny "pomocné suroviny". Naspod dáme kousek kopru, několik koleček cibule a mrkve, kousek křenu a připravené listy.
- Dále do sklenic rozdělíme koření. Do každé vložíme: 1 bobkový list, 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, asi 10–15 hořčičných semínek. Kdo chce, doplní ještě 3 hřebíčky, kousek celé skořice.
- Pak přidáme nakrájené okurky. Při rovnání okurek jsme pečliví a snažíme se je rovnat bez zbytečných mezer, aby byl prostor co nejlépe využitý. Sklenice nepřeplňujeme.
- Okurky zalijeme nálevem. Dobrou pomůckou je nálevka, která zabrání pokapání okrajů sklenice. Je-li třeba, okraje otřeme a sklenice dobře uzavřeme víčky.
- Na závěr sklenice sterilizujeme. Při teplotě 80 °C se doporučuje 20 minut. Pokud zaváříme v obyčejném hrnci, vložíme do něj poskládanou utěrku, nalijeme několik cm vody (3 cm), na utěrku narovnáme sklenice, hrnec uzavřeme a při mírném varu sterilujeme. Nevaříme příliš prudce, při prudkém varu okurky snadno převaříme. Pak hrnec odstavíme, opatrně vyjmeme sklenice, položíme je na utěrku a necháme pod ručníkem pozvolna zchladnout.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná léčivá síla z přírody. V těchto receptech nesmí chybět!
Jak zavářet v obyčejném hrnci. Jednoduché zaváření zvládnou snadno i začátečníci. Potřebujeme jen hrnec a utěrku
Jak zavařit okurky. Okurková sezona je v plném proudu. Je čas vyzkoušet ty nejlepší recepty na zavařování
Komentáře