Jak připravit okurkový salát? Oblíbený recept našich babiček určitě nezklame
Na okurky se těšíme každý rok. Během teplých dnů rychle narůstají a my nosíme domů stále další a další plody. Menší nakládačky se výborně hodí na zavařování a z větších připravujeme výborné a osvěžující saláty.
Okurky patří k nejoblíbenějším druhům plodové zeleniny. Mají rády teplo a výživnou půdu, potřebují dostatek vláhy ke kořenům a prospívá jim vedení vzhůru, třeba po natažené síti (prodává se v zahrádkářských prodejnách). Porost je pak vzdušný a méně náchylný k houbovým chorobám. Bohatou úrodu okurek zavařujeme na různé způsoby a na letní stůl patří také osvěžující saláty. Ty okurkové chutnají báječně.
Jak udělat okurkový salát
Vyzkoušejte jednoduchý recept našich babiček.
- Salátovou okurku oloupeme, nastrouháme a osolíme. Strouhat můžeme buď na nudličky (jako v našem videu) nebo na tenké plátky.
- Dále si připravíme zálivku: Umícháme 2 lžíce octa, 1 lžíci cukru a 2 lžíce vody. Kdo chce, může ocet nahradit trochou citrónové šťávy.
- Zálivku promícháme s nastrouhanými okurkami a dochutíme mletým pepřem.
- Kdo chce, přidá pár kapek oleje, případně nakrájenou cibuli.
Podívejte se na kompletní znění receptu na okurkový salát.
Salát výborně chutná k novým bramborám a ke smaženému květáku, i ten si můžete připravit podle našeho videa.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma zavařování okurek: Křupavé a kořeněné okurky s námi snadno zvládnete
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Jak oškrábat nové brambory? Máme pro vás pár tipů, jak zbavit nové brambory slupky
Komentáře