Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na okurky se těšíme každý rok. Během teplých dnů rychle narůstají a my nosíme domů stále další a další plody. Menší nakládačky se výborně hodí na zavařování a z větších připravujeme výborné a osvěžující saláty.

Okurky patří k nejoblíbenějším druhům plodové zeleniny. Mají rády teplo a výživnou půdu, potřebují dostatek vláhy ke kořenům a prospívá jim vedení vzhůru, třeba po natažené síti (prodává se v zahrádkářských prodejnách). Porost je pak vzdušný a méně náchylný k houbovým chorobám. Bohatou úrodu okurek zavařujeme na různé způsoby a na letní stůl patří také osvěžující saláty. Ty okurkové chutnají báječně.

Jak udělat okurkový salát

Vyzkoušejte jednoduchý recept našich babiček.

  1. Salátovou okurku oloupeme, nastrouháme a osolíme. Strouhat můžeme buď na nudličky (jako v našem videu) nebo na tenké plátky.
  2. Dále si připravíme zálivku: Umícháme 2 lžíce octa, 1 lžíci cukru a 2 lžíce vody. Kdo chce, může ocet nahradit trochou citrónové šťávy.
  3. Zálivku promícháme s nastrouhanými okurkami a dochutíme mletým pepřem.
  4. Kdo chce, přidá pár kapek oleje, případně nakrájenou cibuli.

Podívejte se na kompletní znění receptu na okurkový salát.

Salát výborně chutná k novým bramborámke smaženému květáku, i ten si můžete připravit podle našeho videa.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky