Rychlá kari omáčka umí zachránit mnohý oběd nebo večeři. Naučte se ji s námi
Kari omáčka je chuťově výrazná omáčka typu ragú, okrového zbarvení, která skvěle doplní maso i zeleninu. Podáváme k ní rýži nebo indický chléb naan. Oblíbená je v anglosaských zemích, do Evropy ji přivezli Britové, když Indii kolonizovali. V Americe si získala obdivovatele díky indickým přistěhovalcům. Jako každé dobré a jednoduché jídlo má spousty variací.
Kari (curry powder) je směs koření, jejíž složení nemá pevná pravidla. Výrobci si často míchají svoji směs. Nejčastěji jde o směs kurkumy, pepře, kardamomu, zázvoru, koriandru, římského kmínu, muškátu, skořice, pískavice, česneku a nověji chilli. Vše je jemně umleto, někdy má kari konzistenci pasty, jindy sypkého koření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat omáčku kari
Omáčka se vyznačuje symbiózou sladké, kyselé, ostré, slané i smetanově jemné chuti. Pokud si netroufáte na vlastní směs koření, použijte 3 lžičky koupené směsi curry powder.
- Potřebujete: 30 g másla nebo oleje (nebo směs), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 cm kousek zázvoru, sůl, po 1 lžičce kurkumy, mletého římského kmínu, koření garam masala, mletého koriandru, podle chuti chilli, 500 ml vývaru, 1 lžíci datlového sirupu (lze nahradit, viz. tipy níže), šťávu z 1 citronu, 150 ml smetany ke šlehání nebo náhrady z tipů.
- Na tuku zpěňte drobně nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor a rozetřený česnek.
- Přidejte koření a lehce osmahněte, aby se rozvonělo, nesmí se ale spálit.
- Zalijte vývarem, přidejte sirup nebo jeho náhradu, a nechte asi 30 minut probublávat na mírném ohni.
- Samotnou omáčku rozmixujte ponorným mixérem, zalijte smetanou a ještě nechte přejít varem.
- Dochuťte a kdo má rád, posypte čerstvým koriandrem, podávejte s rýží nebo plackami naan.
Tip 1: Omáčku můžete podávat s masem - kousky nebo plátky kuřecího nebo krůtího masa (asi 300 g) opékejte spolu se směsí cibule, česneku a zázvoru. Kromě masa chutná omáčka skvěle i k rybám nebo zelenině.
Tip 2: Sladkou chuť místo sirupu zajistí ovoce, které do omáčky přidáte. Může to být strouhané jablko, v Indii oblíbené mango, nebo jiné oblíbené ovoce.
Tip 3: Místo smetany zalijte omáčku kokosovým mlékem, bude ještě lahodnější. Nakyslou chuť může zajistit také bílý jogurt. Do jogurtu lze maso také předem naložit, aby rychleji zkřehlo.
Komentáře