Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kari omáčka je chuťově výrazná omáčka typu ragú, okrového zbarvení, která skvěle doplní maso i zeleninu. Podáváme k ní rýži nebo indický chléb naan. Oblíbená je v anglosaských zemích, do Evropy ji přivezli Britové, když Indii kolonizovali. V Americe si získala obdivovatele díky indickým přistěhovalcům. Jako každé dobré a jednoduché jídlo má spousty variací.

Kari (curry powder) je směs koření, jejíž složení nemá pevná pravidla. Výrobci si často míchají svoji směs. Nejčastěji jde o směs kurkumy, pepře, kardamomu, zázvoru, koriandru, římského kmínu, muškátu, skořice, pískavice, česneku a nověji chilli. Vše je jemně umleto, někdy má kari konzistenci pasty, jindy sypkého koření. 

Jak udělat omáčku kari

Omáčka se vyznačuje symbiózou sladké, kyselé, ostré, slané i smetanově jemné chuti. Pokud si netroufáte na vlastní směs koření, použijte 3 lžičky koupené směsi curry powder.

  • Potřebujete: 30 g másla nebo oleje (nebo směs), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 cm kousek zázvoru, sůl, po 1 lžičce kurkumy, mletého římského kmínu, koření garam masala, mletého koriandru, podle chuti chilli, 500 ml vývaru, 1 lžíci datlového sirupu (lze nahradit, viz. tipy níže), šťávu z 1 citronu, 150 ml smetany ke šlehání nebo náhrady z tipů. 
  • Na tuku zpěňte drobně nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor a rozetřený česnek
  • Přidejte koření a lehce osmahněte, aby se rozvonělo, nesmí se ale spálit.
  • Zalijte vývarem, přidejte sirup nebo jeho náhradu, a nechte asi 30 minut probublávat na mírném ohni.
  • Samotnou omáčku rozmixujte ponorným mixérem, zalijte smetanou a ještě nechte přejít varem.
  • Dochuťte a kdo má rád, posypte čerstvým koriandrem, podávejte s rýží nebo plackami naan.

Tip 1: Omáčku můžete podávat s masem - kousky nebo plátky kuřecího nebo krůtího masa (asi 300 g) opékejte spolu se směsí cibule, česneku a zázvoru. Kromě masa chutná omáčka skvěle i k rybám nebo zelenině

Tip 2: Sladkou chuť místo sirupu zajistí ovoce, které do omáčky přidáte. Může to být strouhané jablko, v Indii oblíbené mango, nebo jiné oblíbené ovoce.

Tip 3: Místo smetany zalijte omáčku kokosovým mlékem, bude ještě lahodnější. Nakyslou chuť může zajistit také bílý jogurt. Do jogurtu lze maso také předem naložit, aby rychleji zkřehlo.

Pro inspiraci nabízíme videorecept na kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky