Jak připravit ovesné mléko. Rostlinný nápoj zvládnete připravit snadno, rychle a levně
Rostlinná mléka různého druhu jsou velmi populární. Můžeme si je koupit buď v sušeném nebo tekutém stavu. Jejich použití je velmi jednoduché, používáme je obdobně jako mléko kravské, ať už jako nápoj nebo při vaření.
Alternativa mléka kravského
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit ovesné mléko
Na neochucené ovesné mléko nám stačí ovesné vločky a voda. Při postupu dodržujeme čistotu.
- Připravíme si ovesné vločky a vodu v poměru 1:2. Tzn. na jeden hrnek ovesných vloček potřebujeme dva hrnky vody.
- Řidší nebo hustší mléko získáme úpravou poměru vody a ovesných vloček. Někomu více vyhovuje poměr tři až čtyři díly vody na jeden díl vloček.
- Chladnou vodu promícháme s vločkami a necháme 15 až 30 minut stát.
- Poté směs rozmixujeme.
- Dále položíme nad mísu nebo hrnec síto (či tkaninu např. dětskou plenu) a do síta nalijeme kašovitou směs.
- Necháme mléko překapat, nakonec mléku ještě trochu pomůžeme promícháním kašovité směsi nebo "ždímáním" tkaniny.
- Jestli zvolíme síto nebo tkaninu k překapávání, záleží na tom, jestli nám vadí či nevadí, když v mléce zůstanou částečky ovesných vloček.
- Hotové mléko spotřebujeme co nejdříve. V lednici ho sice můžeme skladovat až pět dnů, ale vzhledem k tomu, jak je příprava jednoduchá, připravíme si ho snadno vždy podle potřeby.
- Do konzumace mléko skladujeme v dobře uzavřené nádobce (např. ve šroubovací sklenici) v ledničce. Mléko se pozvolna "usadí", proto jím před použitím zatřepeme.
- Sušinu, která nám zůstane po pasírování, využijeme do dalších pokrmů. Bylo by škoda ji vyhodit. Je vhodná např. do polévek, nákypů, kaší nebo karbanátků.
- Ovesné mléko můžeme používat jako nápoj, přidávat ho do kávy nebo do smoothies, hodí se do kaší a k cereáliím. Je vhodné do těst.
- Tip: Můžeme vyzkoušet ovesné vločky před namočením propláchnout studenou vodou, někomu pak více vyhovuje chuť. Není to ale nutné.
Jak dochutit ovesné mléko
Ovesné mléko podle potřeby dochutíme. Můžeme s ním např. rozmixovat datle (bez pecek), přidat med, sladký sirup (např. datlový, javorový), trochu kakaa nebo oblíbené ovoce (např. banány).
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyčistit sítko. Jednoduché tipy nám usnadní pracné čištění zanesených otvorů v cedníku či sítku
Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře