Jak udělat ovocnou dřeň? Radíme začátečníkům
Ovocná dřeň je báječný způsob zpracování a uchování přebytků ovoce. Připravený ovocný protlak zmrazíme a využijeme jako zdravé osvěžení nebo do ovocných omáček na moučníky. Mražením s cukrem v ovoci uchováme chuť, barvu i vitamíny.
Sotva začnou dozrávat první letní plody a pokud jich máme tolik, že nestačí jen na přímou spotřebu nebo na oblíbené moučníky, přemýšlíme, jak je zpracovat. Kromě zavařenin stále častěji ovoce mrazíme v celku nebo v podobě dřeně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat ovocnou dřeň
Je to velmi snadné i pro začátečníky. Základem je ovocný protlak.
- Drobné a měkké ovoce (banány, jahody, borůvky, vypeckované třešně, meruňky, broskve) rozmačkáme nebo rozmixujeme.
- Ovoce, které má pecičky (maliny, rybíz), po rozmačkání propasírujeme přes nekovový cedník. Mixování se nedoporučuje, rozmixovanými pecičkami by mohla dřeň trochu zhořknout. Celé pecičky pak vadí při konzumaci.
- Větší kusy tvrdšího ovoce musíme rozvařit v trošce vody. Nakrájené ovoce podlijeme vodou, uvaříme doměkka a rozmixujeme nebo rozmačkáme. Vaříme jablka, hrušky, švestky, blumy.
- K chuťově nevýraznému ovoci (třešně, hrozny, kivi, meloun) přidáme citronovou šťávu, která chuť vylepší.
- K ovoci, které na vzduchu rychle hnědne (banány, jablka, hrušky), také přidáme citronovou šťávu.
- Doslazujeme cukrem, doporučujeme použít fruktózu (ovocný cukr) raději než řepný nebo třtinový. Pokud doslazujeme medem, nedáváme ho mnoho (dřeň by nezmrzla úplně).
- Připravenou dření naplníme kelímky, krabičky nebo tvořítka na nanuky do 2/3 (nabydou na objemu) a zmrazíme. Označíme je datem přípravy, druhem ovoce a spotřebujeme do 8 měsíců.
Mražená dřeň osvěží a potěší nejvíce v době, kdy už je čerstvého ovoce méně. Také ovocné omáčky na moučníky budou díky dřeni rychleji připravené.
Kromě dřeně můžeme připravit jahodovou (nebo z jiného ovoce) zmrzlinu s tvarohem.
Komentáře