Už jste ochutnali pařížské tyčinky? Toto originální cukroví našich babiček se skládá z ořechové a citronové vrstvy
Při pohledu na toto cukroví vás možná napadne: "To dělala babička", jedná se totiž o cukroví, jehož recept patří mezi předávané po generacích. Pařížské tyčinky se skládají ze dvou vrstev - na spodní ořechové vrstvě je horní citronová.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct skvělé pařížské tyčinky
Připravíme si 250 g cukru moučka, vanilkový cukr, 200 g mletých vlašských ořechů, špetku skořice, špetku citronové kůry, 5 lžic mletých piškotů, 1 celé vejce, 1 žloutek a 1 lžíci rybízové marmelády.
- Promícháme všechny sypké suroviny na těsto, přidáme vše ostatní, Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi dvě hodiny uležet.
- Nad párou ušleháme bílek s cukrem a citronovou šťávou na tuhý sníh.
- Z těsta vytvoříme dva válečky, každý z nich rozválíme na pruh vysoký asi 4 mm a široký 5 cm.
- Pruhy potřeme vrstvou citronového sněhu a necháme mírně zaschnout.
- Poté je nakrájíme na proužky široké asi 1,5 cm. Na krájení se velmi dobře hodí vroubkované rádýlko, které nám umožní vytvářet vlnité okraje proužků.
- Tyčinky opatrně podebíráme kulatým nožem nebo špachtlí, a rovnáme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme je při teplotě 150 °C.
- Povrch cukroví byl měl zůstat světlý, proto dáváme pozor, aby nezačal hnědnout.
Názorné video poradí, jak připravit výborné pařížské tyčinky. Po upečení je můžeme jíst hned, ale když je necháme několik dnů odležet v chladu, budou ještě lepší.
Pařížské tyčinky, tentokrát mandlové
Pařížské tyčinky pečeme obvykle z mletých vlašských ořechů, ale místo nich můžeme použít také mandle. Musí být oloupané a jemně nastrouhané. Do mandlového těsta přidáme trochu hladké mouky. Jinak postupujeme obdobně jako při pečení tyčinek z vlašských ořechů.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno oloupat mandle - rady pro začátečníky
Jak ušlehat sníh nad párou? Video poradí s jednoduchým postupem a díky pevnému sněhu budou naše pusinky i kokosky ještě lepší
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Komentáře