Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už jste ochutnali pařížské tyčinky? Toto originální cukroví našich babiček se skládá z ořechové a citronové vrstvy
Zdroj: Top recepty

Při pohledu na toto cukroví vás možná napadne: "To dělala babička", jedná se totiž o cukroví, jehož recept patří mezi předávané po generacích. Pařížské tyčinky se skládají ze dvou vrstev - na spodní ořechové vrstvě je horní citronová.

Na cukroví budeme potřebovat dostatek vyloupaných vlašských ořechů, které pomeleme. Mouku na těsto sice potřebovat nebudeme, ale mleté piškoty se nám budou hodit. Náš další článek poradí, jak piškoty nejlépe pomlet.

Jak upéct skvělé pařížské tyčinky

Připravíme si 250 g cukru moučka, vanilkový cukr, 200 g mletých vlašských ořechů, špetku skořice, špetku citronové kůry, 5 lžic mletých piškotů, 1 celé vejce, 1 žloutek a 1 lžíci rybízové marmelády.

  • Promícháme všechny sypké suroviny na těsto, přidáme vše ostatní, Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi dvě hodiny uležet.
  • Nad párou ušleháme bílek s cukrem a citronovou šťávou na tuhý sníh.
  • Z těsta vytvoříme dva válečky, každý z nich rozválíme na pruh vysoký asi 4 mm a široký 5 cm.
  • Pruhy potřeme vrstvou citronového sněhu a necháme mírně zaschnout.
  • Poté je nakrájíme na proužky široké asi 1,5 cm. Na krájení se velmi dobře hodí vroubkované rádýlko, které nám umožní vytvářet vlnité okraje proužků.
  • Tyčinky opatrně podebíráme kulatým nožem nebo špachtlí, a rovnáme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme je při teplotě 150 °C.
  • Povrch cukroví byl měl zůstat světlý, proto dáváme pozor, aby nezačal hnědnout.

Názorné video poradí, jak připravit výborné pařížské tyčinky. Po upečení je můžeme jíst hned, ale když je necháme několik dnů odležet v chladu, budou ještě lepší.

Pařížské tyčinky, tentokrát mandlové

Pařížské tyčinky pečeme obvykle z mletých vlašských ořechů, ale místo nich můžeme použít také mandle. Musí být oloupané a jemně nastrouhané. Do mandlového těsta přidáme trochu hladké mouky. Jinak postupujeme obdobně jako při pečení tyčinek z vlašských ořechů.

Vyzkoušejte i další vánoční cukroví z našeho receptáře, ať už pečené nebo nepečené. Vybírat můžeme z velkého množství mnohokrát vyzkoušených receptů.

 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky