Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory v kuchyni používáme téměř denně. Jsou skvělou přílohou, a to ať už pečené, vařené či smažené, ve formě kaše, knedlíků či noků. Často však představují i hlavní složku pokrmu, a dokonce se z nich dají připravit i sladké moučníky. 

Pečené brambory jsou častou přílohou k jakémukoliv masu, rybě či smaženému sýru. Právě vytažené z trouby jsou krásně křupavé, voňavé a lákají nás, abychom je ještě z plechu spořádali jen tak samotné.

Jak udělat pečené brambory

Na pečení jsou nejchutnější nové brambory s pěknou slupkou, která se nemusí loupat. Brambory tak stačí pouze pořádně omýt. Pokud se nám však slupka nelíbí, raději ji oloupeme.

  • Omyté a očištěné, případně oloupané brambory nakrájíme. Můžeme zvolit tvar kostek, půlměsíčků, ale například i plátků či hranolek. Snažíme se je však krájet na stejně velké kusy, aby se opékaly rovnoměrně.
  • Na pečení se také výborně hodí malé brambůrky grenaille, které jsou určené pro pečení ve slupce. Takové brambory stačí pouze řádně omýt a očistit, takže je práce s nimi jednodušší a pečené chutnají skvěle.
  • Nakrájené brambory namočíme na dvě hodiny do studené vody, abychom se zbavili přebytečného škrobu. Poté je pořádně vysušíme papírovou utěrkou. Na suchých bramborách bude lépe držet olej s kořením.
  • Brambory přemístíme do pekáčku vymazaného rostlinným olejem či sádlem, případně do plechu vyloženého pečicím papírem.
  • Brambory můžeme okořenit pouze solí s drceným kmínem, s kořením lze i experimentovat, namíchat si vlastní směs či použít směsi kupované.
  • Do brambor také můžeme zamíchat česnek nebo cibuli, posypat je čerstvými bylinkami nebo je obalit v bylinkovém pestuOchucení je jen na nás.
  • Koření smícháme v mističce s trochou oleje a nalijeme na brambory. Pořádně promícháme, aby se koření s olejem dostalo na všechny kousky brambor. Ty by se neměly během pečení vzájemně dotýkat, rozprostřeme je proto po celém pekáčku.
  • Brambory pečeme na 200 °C zhruba 30 až 40 minut dozlatova. V polovině pečení brambory lehce promícháme vařečkou, aby se opekly ze všech stran.
  • Pečené brambory podáváme jako přílohu k hlavnímu chodu nebo samotné, a namáčíme si je do našeho oblíbeného dipu.

Receptů na pečené brambory existuje opravdu mnoho. Někdy se brambory zapékají samotné, jindy se k nim přidávají další suroviny. Zkuste brambory zapéct ve špenátovém lůžku, a dejte dám do komentářů vědět, jak vám chutnaly. Připravíte je snadno podle následujícího videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky