Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené kroupy s vepřovou krví jsou tradičním českým jídlem, které se podává v zabíjačkovém období. Provedeme vás přípravou sytého a chutného jídla, které bylo oblíbené zejména na venkově. Zkombinujte jednoduché ingredience a pochutnejte si.

I když dnes není tento pokrm tak běžný jako dříve, stále si nachází své místo mezi milovníky staročeských receptů. Pokud chcete ochutnat něco opravdu tradičního, vyzkoušejte tento recept na domácí pečené kroupy s vepřovou krví.

Jak upéct kroupy s vepřovou krví

Kroupy můžete péct klasicky v troubě, ale velmi lahodné jsou také z remosky, která se pro tento recept báječně hodí.

  • Kroupy není nutné namáčet předem, ale pokud tak učiníte, budou rychleji uvařené. Propláchnuté kroupy uvařte v osolené vodě s kouskem sádla do měkka.
  • Vepřový bůček umelte v mlýnku nebo pokrájejte na co nejmenší kousky a dejte škvařit do hrnce. Po chvíli přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a smažte dozlatova.
  • Uvařené kroupy sceďte a promíchejte s krví, přidejte bůček s cibulí, osolte, opepřete, dochuťte majoránkou, česnekem a promíchejte.
  • Směs přendejte do remosky nebo pekáčku a upečte při 170 °C.
  • Podávejte s bramborami a kysaným zelím.

Pečené kroupy s vepřovou krví jsou důkazem toho, že i z jednoduchých surovin lze připravit chutné a syté jídlo. Tento tradiční pokrm si zaslouží své místo i v moderní kuchyni, ať už pro svou výživovou hodnotu, nebo jedinečnou chuť. A protože se taková jídla neobejdou bez kysaného zelí, nabízíme videorecept, jak si zelí naložit:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli