Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněné knedlíky naslano bývaly za časů našich babiček poměrně častým a oblíbeným jídlem. Možná na ně rádi vzpomínáte, ale netroufáte si na ně. Podle našeho videoreceptu je zvládne i nezkušený kuchtík a výsledkem bude velká dobrota.

Plněné masové knedlíky výborně chutnají se zelím, které může být uvařené přímo z hlávky nebo kysané, červené i bílé. Jako náplň lze využít uvařené uzené maso a vegetariáni snadno náplň připraví z předem podušených sójových kostek. Při servírování tuto dobrotu posypte dozlatova osmaženou cibulkou.

Jak udělat plněné bramborové knedlíky

Doporučujeme vyzkoušet osvědčený a snadný recept našich babiček.

  1. Na 4 porce si připravte 6 středně velkých brambor, 200 g hrubé mouky (možná bude potřeba trochu více), 50 g hrubé krupice, 2 vejce, sůl, 2 cibule, 500 g kysaného zelí, 1–2 lžíce oleje nebo sádla, 1–2 lžíce hladké mouky a 300 g uzeného masa.
  2. Tip: Podívejte se, jaký varný typ brambor se nejvíce hodí na přípravu těst.
  3. Brambory předem uvařte ve slupce a nechte je vychladnout.
  4. Uzené maso uvařte a jakmile vychladne, nakrájejte je na malé kostičky.
  5. Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno na struhadle. Přidejte k nim vejce, krupici, hrubou mouku a sůl. Vypracujte hladké těsto, které co nejdříve zpracujte.
  6. Z těsta utvořte váleček, který nakrájíte na hrubší plátky. Každý plátek rozmáčkněte, doprostřed vložte kopeček nakrájeného uzeného masa, zabalte jej a vytvarujte knedlíky.
  7. Knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody a pozvolna je vařte. Celková doba vaření je cca 15 minut - záleží na velikosti knedlíků. Uvařené knedlíky vyjměte z vody. I tyto knedlíky můžete vařit v páře, v tom případě je není potřeba otáčet.
  8. Větší kusy kysaného zelí překrájejte a dejte do hrnce. Podle chuti přisolte a okmínujte, zalijte vodou a uvařte do změknutí.
  9. Z tuku a mouky připravte jíšku. Zelí jíškou zahustěte, podle potřeby je dochuťte cukrem a solí. Pozvolna jíšku zavařte.
  10. Na tuku usmažte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli.
  11. Knedlíky podávejte se zelím, posypané osmaženou cibulkou.

Plněné bramborové knedlíky z výše popsaného receptu snadno uvaříte podle následujícího názorného videa. Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám povedly a jak se vám pracovalo s těstem. 

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky