Jak udělat plněné bramborové knedlíky? Naše babičky je vařily s uzeným masem
Plněné knedlíky naslano bývaly za časů našich babiček poměrně častým a oblíbeným jídlem. Možná na ně rádi vzpomínáte, ale netroufáte si na ně. Podle našeho videoreceptu je zvládne i nezkušený kuchtík a výsledkem bude velká dobrota.
Plněné masové knedlíky výborně chutnají se zelím, které může být uvařené přímo z hlávky nebo kysané, červené i bílé. Jako náplň lze využít uvařené uzené maso a vegetariáni snadno náplň připraví z předem podušených sójových kostek. Při servírování tuto dobrotu posypte dozlatova osmaženou cibulkou.
Jak udělat plněné bramborové knedlíky
Doporučujeme vyzkoušet osvědčený a snadný recept našich babiček.
- Na 4 porce si připravte 6 středně velkých brambor, 200 g hrubé mouky (možná bude potřeba trochu více), 50 g hrubé krupice, 2 vejce, sůl, 2 cibule, 500 g kysaného zelí, 1–2 lžíce oleje nebo sádla, 1–2 lžíce hladké mouky a 300 g uzeného masa.
- Tip: Podívejte se, jaký varný typ brambor se nejvíce hodí na přípravu těst.
- Brambory předem uvařte ve slupce a nechte je vychladnout.
- Uzené maso uvařte a jakmile vychladne, nakrájejte je na malé kostičky.
- Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno na struhadle. Přidejte k nim vejce, krupici, hrubou mouku a sůl. Vypracujte hladké těsto, které co nejdříve zpracujte.
- Z těsta utvořte váleček, který nakrájíte na hrubší plátky. Každý plátek rozmáčkněte, doprostřed vložte kopeček nakrájeného uzeného masa, zabalte jej a vytvarujte knedlíky.
- Knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody a pozvolna je vařte. Celková doba vaření je cca 15 minut - záleží na velikosti knedlíků. Uvařené knedlíky vyjměte z vody. I tyto knedlíky můžete vařit v páře, v tom případě je není potřeba otáčet.
- Větší kusy kysaného zelí překrájejte a dejte do hrnce. Podle chuti přisolte a okmínujte, zalijte vodou a uvařte do změknutí.
- Z tuku a mouky připravte jíšku. Zelí jíškou zahustěte, podle potřeby je dochuťte cukrem a solí. Pozvolna jíšku zavařte.
- Na tuku usmažte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli.
- Knedlíky podávejte se zelím, posypané osmaženou cibulkou.
Plněné bramborové knedlíky z výše popsaného receptu snadno uvaříte podle následujícího názorného videa. Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám povedly a jak se vám pracovalo s těstem.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře