Plněné zapečené brambory: Při přípravě náplně pusťte fantazii na špacír
Brambory nejčastěji konzumujeme jako přílohu k masu, a to buď vařené, pečené, šťouchané nebo v podobě salátu, kaše či hranolků. Připravit si je však můžete i jako hlavní chod, a to zapečené s náplní podle vlastní chuti.
Příprava plněných zapečených brambor je jednoduchá a zvládne ji i opravdový začátečník. Nejlepší na tomto receptu je to, že si náplň brambor může každý upravit podle své chuti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat plněné zapečené brambory
Na plněné brambory se nejvíce hodí větší brambory, do kterých se vejde více náplně. Můžete použít normální brambory, nebo trochu experimentovat a sáhnout po batátech, neboli sladkých bramborách.
- Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Poté brambory rozkrojte napůl a trochu dužiny vydlabejte lžící.
- Když brambory chladnou, připravte si náplň. Zde můžete dát prostor své fantazii a brambory naplnit téměř čímkoliv.
- Tradičně se brambory plní mletým masem, a to jak již tepelně upraveným, tak i syrovým. Pokud však použijete syrové maso, musíte brambory zapékat zhruba o půl hodiny déle.
- Vegetariáni jistě ocení možnost brambory naplnit nemasovou směsí. Určitě zajímavou kombinací je náplň ze sójového masa a pórku nebo z tofu a červené řepy. Chutnou náplň připravíte také z žampiónů nakrájených na kostičky.
- Další variantou náplně je sýrová směs. Použít se dá jak balkánský sýr, tak i sýr gouda. Jakoukoliv směs pak můžete zasypat strouhaným parmezánem.
- Brambory můžete ochutit svojí oblíbenou omáčkou, přidat česnek, koření nebo bylinky. Aby byla výsledná chuť jemnější, můžete do směsi přidat lžíci másla.
- Vydlabanou bramboru naplňte připravenou směsí a dejte na asi 20 minut zapéct do předehřáté trouby na 180 °C.
K zapečeným bramborám se výtečně hodí lehký salát z pekingského zelí s bylinkovou zálivkou.
Přejeme vám dobrou chuť.
Komentáře