Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Bujón je pohodlné a rychlé řešení, jak připravit polévku, ale jde to i jinak. Polévka může mít i bez použití bujónu výbornou chuť.
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž bychom si to uvědomili. Do mnoha polévek bujón ale vůbec není potřeba a ty, do kterých bychom ho rádi přidali, můžeme dochutit a vylepšit jinými způsoby. Ukážeme si některé z nich:
- Do polévek pro lepší chuť přidáme zeleninový vývar. Můžeme použít buď čerstvý nebo mražený. Mražený stačí mít uložený v malých plastových nádobkách a používat podle potřeby - často ho získáme ze surovin, které bychom jiným způsobem nevyužili.
- Kdo chce, použije masový vývar.
- Polévkám dá skvělou chuť malé množství Tebi, stačí jedna lžíce na čtyři porce polévky. Tebi koupíme v prodejnách zdravé výživy. Kromě toho, že je velmi chutné, je navíc zdravé a mimořádně výživné.
- Můžeme přidat domácí vegetu, kterou si sami připravíme z kořenové a další zeleniny.
- Dobrou chuť a barvu dá polévce několik vlašských ořechů, které v ní vaříme sice vyloupané, ale vcelku.
- A hlavně - polévka, která je plná chutné zeleniny, má sama o sobě skvělou chuť. K dochucení často stačí vhodné koření, zvolené podle druhu polévky. Některé polévky (bramborová, luštěninová) získají výbornou chuť díky utřenému česneku, majoránce a sušeným houbám.
Pokud bujón (nebo připravené polévkové směsi) kupujeme, dáváme přednost těm, které neobsahují glutaman. I když bývají dražší, vyplatí se to.
Výborné a osvědčené polévky uvaříme podle skvělých receptů z našeho receptáře. I když je použití bujónu pohodlné a rychle si na toto řešení zvykneme, zkusme raději objevit nové chutě poctivé domácí kuchyně - pro nás i pro naše děti.
Komentáře