Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medvědí česnek je oblíbenou jarní bylinkou se svěží a lehce štiplavou chutí, kterou využijeme do polévek, omáček, slaných náplní, ale i zasyrova do salátů a pomazánek, čímž zachováme všechny zdravotní benefity.

S přicházejícím jarem začíná sezóna sběru medvědího česneku, který je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, což ví i medvědi, a proto si na něm po zimním spánku rádi pochutnávají - tak si zasloužil i svůj název. Sbíráme nejlépe listy před květem a přebytek můžeme zpracovat do chutného pesta či zamrazit. Z čerstvých listů během chvilky připravíme vynikající jarní osvěžení v podobě pomazánek na mnoho způsobů

Jak udělat pomazánku z medvědího česneku

Medvědí česnek má jemnější chuť než česnek, a proto je v pomazánkách oblíbený i u nejmenších strávníků. Čerstvé listy v pomazánkách dobře nahradí i pesto z medvědího česneku. Máme pro vás hned 3 oblíbené medvědí variace

  • Tvarohová pomazánka s pažitkou a medvědím česnekem

Budete potřebovat: 250 g měkkého tvarohu v kostce, 1-2 lžíce mléka nebo smetany, 1 malou cibulku nebo jarní, 1 svazek pažitky, hrst listů medvědího česneku a podle chuti sůl a pepř. 

  1. Tvaroh dobře promíchejte s mlékem nebo smetanou - přidávejte postupně podle hustoty tvarohu. 
  2. Přidejte najemno nakrájenou cibulku, pažitku, medvědí česnek a dochuťte solí a pepřem. 
  3. Podávejte na čerstvém pečivu nebo jako dip k zelenině. 
  • Vaječná pomazánka s medvědím česnekem

Budete potřebovat: 200 g pomazánkového másla, 3 vejce, 100 g másla, hrst listů medvědího česneku a podle chuti sůl a pepř. 

  1. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. 
  2. V misce smíchejte pomazánkové máslo se změklým máslem, vejci a nakrájeným medvědím česnekem. 
  3. Podle chuti osolte, opepřete a podávejte. 
  • Máslo s medvědím česnekem

Budete potřebovat: 1 máslo, svazek medvědího česneku a trochu soli. 

  1. Změklé máslo nakrájejte do mixéru, přidejte omyté listy česneku a sůl podle chuti. 
  2. Rozmixujte do požadované konzistence a tvořte pomocí potravinové fólie válečky nebo skladujte v plastových krabičkách. 
  3. Podávejte na čerstvém pečivu, ale i na uvařené brambory či zeleninu. 

Nadbytek úrody medvědího česneku můžete zpracovat do oblíbeného pesta, které při správném skladování vydrží dlouho. Pesto využijete jako základ do pomazánek, salátů, těstovin a dalších oblíbených pokrmů. S přípravou vám pomůže náš podrobný videonávod

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli