Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Niva je sýr s modrou plísní uvnitř, který si získal značnou oblibu. Uplatní se v chuťově výrazných jídlech, může se používat do zapékaných pokrmů, pomazánek a někdy se přidává i do pečiva a omáček. Hodí se do studené i teplé kuchyně.

Použití nivy do pomazánek je zcela jednoduché. Zvolíme vhodné suroviny, obvykle kombinaci sýrů, pomazánkového másla, tvarohuzakysané smetany. Niva je sama o sobě výrazná, proto na dochucení stačí jemně nakrájená cibulka. Naučíme vás rychlou pomazánku, která se uplatní především k mazání jednohubek na pohoštění.

Jak udělat pomazánku z nivy

Tuto jednoduchou pomazánku z nivy budete mít připravenou během několika minut.

  1. Na základní dávku pomazánky budete potřebovat 100 g nivy, 100 g taveného smetanového sýra, 100 g kysané smetany a cibuli. Ke zdobení si připravte ještě nať jarní cibulky, půlky vlašských ořechů a sterilované proužky kapie.
  2. Najemno nastrouhejte nivu.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  4. V misce smíchejte smetanový sýr a kysanou smetanu.
  5. Poté přidejte nastrouhanou nivu. Promíchejte a ještě přidejte nakrájenou cibuli.
  6. Na plátky rohlíků nebo jiného pečiva nanášejte pomazánku a jednohubky zdobte nasekanou cibulovou natí, proužky kapie nebo ořechovými jádry.

Jak vylepšit pomazánku z nivy

Pomazánku můžete ještě nastavit pomazánkovým máslem, trochou majonézy nebo tvarohu, můžete přidat trochu třeného česneku nebo mleté vlašské ořechy. Ke zdobení použijte také nakrájené olivy s kapií uvnitř, které jednohubky krásně oživí, kuličky vinné révy, měsíčky mandarinek, povrch můžete posypat mletou pálivou paprikou (kořením), ozdobit naťovou petrželí nebo libečkem.

Tip: Pomazánka výborně chutná také k bramborám pečeným na plechu.

Podívejte se ještě na výběr sýrových pomazánek na jednohubky a chlebíčky. Možná si vyberete ještě další dobrotu.

Komentáře

Další tipy a triky