Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat povidla? Výtečnou pochoutku snadno uvaříme v hrnci nebo upečeme v troubě
Zdroj: Toprecepty-Vimeo

Povidla jsou výbornou zavařeninou či originálním jedlým dárkem, do kterého zužitkujeme ovoce, nejčastěji švestky, ale oblíbená jsou také z hrušek nebo jablek. Z jejich přípravy nemusíte mít obavy, zvládnou je i začátečníci.

Povidla, která dělávaly naše babičky, jsou v dnešní době čím dál více populárnější.  Nečekejte však povidla jako z obchodu, domácí jsou totiž daleko lepší. Voní kořením podle vaší chuti, jsou plná ovoce a mají krásnou vínovou barvu. Můžeme je vařit v hrnci nebo rychleji upéct v troubě. Horká plníme do sklenic a není je třeba zavařovat, nezkazí se. 

Jak udělat švestková povidla

Na povidla potřebujeme dobře vyzrálé až přezrálé švestky, které omyjeme a zbavíme pecek. Švestky rozmixujeme nebo umeleme na masovém mlýnku. Dále potřebujeme cukr krystal a ocet. Ke švestkám se skvěle hodí koření jako je skořice, badyán a hřebíček, které můžeme přidat podle vlastní chuti. 

Na 3,5 kg vyloupaných švestek potřebujeme: 250 ml octa a 750 g cukru krystal. 

  1. Pomleté švestky dáme do hrnce se širokým dnem. 
  2. Přidáme ocet, cukr, promícháme a necháme 24 hodin stát v chladnu.
  3. Poté dáme do rozehřáté trouby na 180 °C na spodní mřížku a dusíme 4–5 hodin (do vydušení 1/2–1/3 objemu směsi). Občas podle potřeby promícháme
  4. Hotová povidla by měla odpadávat z vařečky. V závěru také můžeme přidat pomleté koření
  5. Horká povidla plníme do čistých sklenic, otřeme hrdla, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru do vychladnutí. 

Jak upéct povidla v troubě 

Velmi oblíbenou přípravou povidel je pečení v troubě. Pečení je rychlé a téměř bez práce, protože povidla nemícháme.

  • Švestky pouze vypeckujeme, pokapeme octem a uložíme do pekáče s navlhčeným pečicím papírem. Pečeme na 200–250 °C po dobu 20–25 minut.
  • Zasypeme polovinou množství cukru a pečeme bez míchání dalších 15 minut.
  • Přidáme zbylý cukr a dopečeme opět 15 minut.
  • Přidáme koření, rum a rozmixujeme do požadované konzistence. 
  • Horká povidla plníme do sklenic, zakápneme rumem, očistíme hrdla sklenic a zavíčkujeme. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Podle našeho video-receptu pečená povidla voní rumem, skořicí a hřebíčkem. Celý podrobný postup můžete zhlédnout níže.

Vaříte domácí povidla nebo je pečete v troubě? Podělte se s námi o vaše zkušenosti do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky