Jak udělat rajčatovou omáčku na těstoviny? Nejlepší je z čerstvých rajčat
Rajčatová omáčka je nejoblíbenější omáčkou k těstovinám - běžně se vaří nejen v restauracích, ale i u každého z nás doma, protože jde o levné a jednoduché jídlo s rychlou přípravou a minimem surovin.
Rajčatových omáček je několik druhů - i když jsou si složením hodně podobné, každá se připravuje a chutná jinak, ale také se podává rozdílným způsobem - podle toho, v jaké zemi se nacházíme a jaké suroviny, byliny a koření použijeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z jakých rajčat připravit omáčku
Použijeme zralé sladké plody, které očistíme a pokrájíme:
- Omáčku připravíme z čerstvých rajčat, která oloupeme po spaření ve vařící vodě. Poté je pokrájíme a rozvaříme.
- Použijeme koupená nebo domácí konzervovaná rajčata (drcená, krájená i celá) zavařená v ochuceném nálevu.
- Domácí passaty, kečupy, pyré nebo zavařená rozmixovaná rajčata s oblíbeným kořením jsou vhodná pro přípravu díky vlastním zásobám.
- Omáčka ze sušených a v pikantním oleji naložených rajčat má sice jinou chuť, ale voní a chutná báječně.
Jak připravit rajčatovou omáčku
Na olivovém oleji orestujeme najemno pokrájenou cibulku a česnek do světle hnědé barvy. Používáme-li mleté maso, je nyní vhodný okamžik přidat ho k cibuli, nechat zatáhnout, podlít vývarem a podusit. Přidáme rajčata v pro nás vhodné podobě, osolíme a opepříme, přidáme koření (čerstvá bazalka, oregáno) a povaříme. Omáčku promixujeme, aby byla jemnější a krémovější. Omáčku s masem už mixovat nelze, rajčata je však možné rozmixovat předem. Do omáčky můžeme přidat nasekané olivy nebo kapary, lisovaný česnek a červenou pečenou papriku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kapary v naší kuchyni: Mají výraznou chuť a hodí se na dochucení některých jídel, podobně jako olivy
Jak si připravit a zavařit pravou italskou rajčatovou omáčku: Stačí kilo rajčat, 6 lžic olivového oleje a půlka cibule
Jak se spařují rajčata? Tento jednoduchý krok zajistí snadné oloupání slupky
Komentáře