Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčatová omáčka je nejoblíbenější omáčkou k těstovinám - běžně se vaří nejen v restauracích, ale i u každého z nás doma, protože jde o levné a jednoduché jídlo s rychlou přípravou a minimem surovin.

Rajčatových omáček je několik druhů - i když jsou si složením hodně podobné, každá se připravuje a chutná jinak, ale také se podává rozdílným způsobem - podle toho, v jaké zemi se nacházíme a jaké suroviny, byliny a koření použijeme

Z jakých rajčat připravit omáčku

Použijeme zralé sladké plody, které očistíme a pokrájíme:

Jak připravit rajčatovou omáčku

Na olivovém oleji orestujeme najemno pokrájenou cibulku a česnek do světle hnědé barvy. Používáme-li mleté maso, je nyní vhodný okamžik přidat ho k cibuli, nechat zatáhnout, podlít vývarem a podusit. Přidáme rajčata v pro nás vhodné podobě, osolíme a opepříme, přidáme koření (čerstvá bazalka, oregáno) a povaříme. Omáčku promixujeme, aby byla jemnější a krémovější. Omáčku s masem už mixovat nelze, rajčata je však možné rozmixovat předem. Do omáčky můžeme přidat nasekané olivy nebo kapary, lisovaný česnek a červenou pečenou papriku. 

Hotovou omáčku nalijeme na těstoviny a promícháme pomocí dvou vařeček. Pokrm na talíři sypeme strouhaným sýrem nebo hoblinami strouhaného parmezánu. Na přípravu rajčatové omáčky se s námi podívejte v inspirativním videu:

Komentáře

Další tipy a triky