Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velké pýchavky najdete na stejných místech opakovaně i v dalších letech, rostou rády v trávě a pokud je jeden rok objevíte na zahradě, možná tam porostou za rok znovu. Zřejmě nejoblíbenější kuchyňskou úpravou pýchavek je smažení. Nezkušeným poradíme, jak postupovat.

Deštivé a teplé počasí, to je přesně to, co houbám svědčí. Pýchavky u nálezců často vzbudí překvapení a leckdy ohromení nad jejich úctyhodnou velikostí. Když pýchavky (vatovce) najdete, co nejdříve je skliďte, dokud jsou pevné a kvalitní. Pokud budete čekat, až ještě povyrostou, musíte počítat s tím, že to bude na úkor chutnosti. Úplně nejlepší jsou pýchavky mladé. Z pýchavek připravíte chutnou smaženici, omáčku i guláš. Ovšem smažené pýchavky, ty mají věhlas největší.

Jak usmažit pýchavku

Řízky z pýchavky určitě stojí za ochutnání a pokud je vyzkoušíte, možná si je také zamilujete. Postup je jednoduchý, ale pokud je vaše pýchavka opravdu velká, nejspíš vám bude stačit usmažit jen menší část.

  1. Pýchavku nejprve očistěte, zbavte ji spodní části, která je od zeminy, a také vrchní slupky, případně všech poškozených míst. Používejte jen kvalitní a zdravé pýchavky.
  2. Pýchavku nakrájejte na plátky o vhodné velikosti ke smažení. Tloušťka plátků by měla být cca 7 mm.
  3. Každý plátek jemně osolte
  4. Tip 1: Na každý plátek pýchavky můžete dát ještě kolečka salámu a plátek uzeného sýra
  5. Plátky pýchavky obalte v trojobalu - v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Pokud jste k pýchavce přidali i sýrové plátky, raději vše obalte dvakrát, aby sýr při smažení nevytékal.
  6. Tip 2: Do rozšlehaných vajíček můžete přidat rozmačkaný česnek pro ještě lepší chuť smažených pýchavek.
  7. Pýchavku usmažte ve vyšší vrstvě oleje, pěkně dozlatova.
  8. Řízky jsou výborné s bramborami nebo s bramborou kaší, doplněné zeleninou, případně i tatarkou.

Pýchavky můžete smažit také v těstíčku. Inspirujte se naším receptem a můžete i experimentovat. Pamatujte, že pýchavkám svědčí výrazné koření i česnek

Pokud už vás nebaví smažení a další velká pýchavka je na obzoru, vyzkoušejte z ní třeba směs na topinky, nejspíš budete příjemně překvapeni výbornou chutí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky