Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybí polévku si dopřáváme kdykoliv, avšak neodmyslitelně spjata je právě s časem Vánoc, především se štědrovečerní večeří. Její příprava není složitá - zvládne ji i začátečník. Připravte si ji s námi a sklízejte obdivné pohledy.

Rybí polévku lze připravit na mnoho způsobů, stejně tak ji můžete i ozvláštnit nebo vylepšit. Právě s křupavými krutonky je velmi oblíbená a na milost ji vezmou i vybíravější děti, které zaujmete opečeným pečivem, kterému můžete dát různé tvary.

Jak připravit rybí polévku s krutony

Nebyla by škoda nevyužít vánočního kapra (nebo jakoukoliv jinou rybu) do posledního kousku? A co třeba přípravou rybí polévky s ochucenými krutony?
Na rybí vývar budete potřebovat: hlavu, skelet a mlíčí z kapra, sůl, pepř a kořenovou zeleninu. Do základu polévky pak 1/3 másla, 2 mrkve, 3 petržele, 1 menší celer a 3 lžíce hladké mouky. Krutonky připravíte z veky, 2 lžic másla, 1 paličky česneku a 1 cibule.
  1. Kapří hlavu i skelet vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte kořenovou zeleninu (v celku), osolte, opepřete a na mírném plamenu vařte asi 1 hodinu.
  2. Po uplynutí dané doby rybí vývar sceďte přes cedník do čistého hrnce. Maso oberte a dejte stranou. Zeleninu nastrouhejte a osmahněte na másle.
  3. Jakmile zelenina restováním zhnědne, přidejte k ní 3 lžíce mouky a za stálého míchání ještě chvilku restujte. Poté ji zalijte vývarem, přidejte nakrájené mlíčí a maso obrané ze skeletu. Nechte vařit asi 20 minut a poté polévku dochuťte.
  4. Česnek utřete spolu se solí a cibuli nakrájejte najemno. Vše společně orestujte na pánvi, přidejte nakrájenou veku a osmahněte dozlatova.
  5. Servírujte kapří polévku posypanou krutonky (pohrajte si s jejich tvary - použít můžete vykrajovátka na cukroví) a dozdobenou petrželovou natí.

Rybí polévky jsou velmi chutnou záležitostí - pokud vás tento recept oslovil a chcete vyzkoušet další chutnou polévku z rybího masa, máme pro vás tip na staročeskou vánoční rybí polévku, jejíž přípravou vás provede názorný videorecept z naší dílny:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky