Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Udělat si doma vlastní sádlo a škvarky může být snazší, než se na první pohled zdá. Způsobů přípravy je hned několik, ale my se v našem článku zaměříme na ten nejjednodušší. Naučíme vás, jak vyškvařit sádlo v troubě.

Domácí sádlo můžete použít v celé řadě pokrmů. Perfektně se hodí na smažení, pečení nebo do základu pro omáčky. Vyzkoušejte třeba sádlo se škvarky namazat na čerstvý chléb s česnekem, cibulkou a solí - jednoduché, ale neodolatelné jídlo. Skvělou volbou je také při pečení masa, kdy dodá pokrmu křehkost a výraznou chuť.

Jak škvařit sádlo v troubě

Základem úspěchu je kvalitní vstupní surovina. Pokud vám tedy nechrochtá v chlívku čuník, budete si muset pro sádlo k řezníkovi

  1. Sádlo pokrájejte na kostičky - čím menší budou, tím více sádla získáte.
  2. Kostky dejte do pekáče, podlijte trochou vody a vložte do trouby vyhřáté na 120–150 °C. 
  3. Po hodině můžete přes cedník scedit do sklenic první várku sádla.
  4. Zbylé sádlo promíchejte a pokračujte ve škvaření. Následně každých 30 minut slijte další várku hotového sádla. 
  5. Na konci škvaření zůstanou v pekáči už jen škvarky, ze kterých se další sádlo neuvolní. Chcete-li jim dát zlatavější barvu, zalijte je trochou mléka a pečte do odpaření.
  6. Škvarky i zchladlé sádlo uchovávejte na chladném a temném místě, kde vydrží několik měsíců.

Škvaření sádla v troubě je snadný způsob, jak si doma připravit kvalitní tuk. Proces je časově náročnější, ale výsledné domácí sádlo se vám odmění svou výjimečnou chutí a univerzálností v kuchyni. Vyzkoušíte sádlové koláčky podle videoreceptu?

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli