Jak vyškvařit sádlo a škvarky v troubě? Vysvětlíme vám postup krok za krokem
Udělat si doma vlastní sádlo a škvarky může být snazší, než se na první pohled zdá. Způsobů přípravy je hned několik, ale my se v našem článku zaměříme na ten nejjednodušší. Naučíme vás, jak vyškvařit sádlo v troubě.
Domácí sádlo můžete použít v celé řadě pokrmů. Perfektně se hodí na smažení, pečení nebo do základu pro omáčky. Vyzkoušejte třeba sádlo se škvarky namazat na čerstvý chléb s česnekem, cibulkou a solí - jednoduché, ale neodolatelné jídlo. Skvělou volbou je také při pečení masa, kdy dodá pokrmu křehkost a výraznou chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak škvařit sádlo v troubě
Základem úspěchu je kvalitní vstupní surovina. Pokud vám tedy nechrochtá v chlívku čuník, budete si muset pro sádlo k řezníkovi.
- Sádlo pokrájejte na kostičky - čím menší budou, tím více sádla získáte.
- Kostky dejte do pekáče, podlijte trochou vody a vložte do trouby vyhřáté na 120–150 °C.
- Po hodině můžete přes cedník scedit do sklenic první várku sádla.
- Zbylé sádlo promíchejte a pokračujte ve škvaření. Následně každých 30 minut slijte další várku hotového sádla.
- Na konci škvaření zůstanou v pekáči už jen škvarky, ze kterých se další sádlo neuvolní. Chcete-li jim dát zlatavější barvu, zalijte je trochou mléka a pečte do odpaření.
- Škvarky i zchladlé sádlo uchovávejte na chladném a temném místě, kde vydrží několik měsíců.
Škvaření sádla v troubě je snadný způsob, jak si doma připravit kvalitní tuk. Proces je časově náročnější, ale výsledné domácí sádlo se vám odmění svou výjimečnou chutí a univerzálností v kuchyni. Vyzkoušíte sádlové koláčky podle videoreceptu?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si doma vyrobit nejlepší sádlo a škvarky? Záleží na správném krájení a pomáhá i fígl s mlékem, říká řezník Jirka z Jablonce
Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře