Jak připravit výtečný salát z červeného zelí. Jen při správném postupu zelí změkne
Salátů není nikdy dost. Obvykle do nich zakomponujeme plodovou zeleninu, ale výborné jsou i saláty z košťálovin, především ze zelí. Kromě bílého a kysaného zelí je výborným základem také zelí červené. Při správném postupu získá křehkost a báječnou chuť.
Červené zelí je výjimečné svou krásnou barvou a v kuchyni je ceněné nejen pro svou výživnou hodnotu a výbornou chuť, ale také pro dekorativní možnosti, které se nám při jeho použití nabízí. Stačí trocha jemně nakrájeného červeného zelí a hned naše jídlo vypadá lákavěji. Červené zelí (i kysané) se používá jako oblíbená příloha k pečenému masu a knedlíku.
Atraktivní salát z červeného zelí
Provedeme vás postupem přípravy osvěžujícího zelného salátu.
- Připravte si 1/2 hlávky červeného zelí, 1/2 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžičku medu (nebo moučkový cukr), sůl (podle chuti), 1 lžíci jablečného octa (podle chuti) a na ozdobení 1 lahůdkovou cibulku. Množství surovin můžete zdvojnásobit.
- Zelí očistěte, omyjte, zbavte košťálu a pak nakrájejte na jemné nudličky. Můžete k tomu použít elektrický přístroj. Jemnost krájení je pro výbornou chuť salátu důležitá.
- Nakrájené zelí osolte, zalijte olivovým (nebo jiným) olejem a důkladně promněte. Pokud nechcete na zelí sahat přímo, použijte potravinářské rukavice. Zelí brzy změkne, ale ponechá si křehkost. Když ho necháte odstát, chuti salátu to jedině prospěje.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenká půlkolečka. Přidejte ji k zelí.
- Zelí trochu přislaďte, použijte med nebo cukr. Dále přidejte ocet a podle chuti dosolte. Ocet můžete nahradit citrónovou šťávou.
- Salát důkladně promíchejte a nechte cca půl hodiny odležet, potom můžete servírovat.
- Tip: K zelnému salátu po libosti přidejte trochu nastrouhané mrkve, případně i nastrouhané jablko a nakrájené rajče. Výraznější říznou chuť salátu dodá strouhaný křen. Při podávání misky se salátem dozdobte nejen lahůdkovou cibulí, ale také jemně nakrájeným pórkem.
V ledničce vám salát vydrží i do dalšího dne a jeho chuť bude ještě lepší. Podávejte ho k hlavnímu jídlu, přidávat ho můžete také do burgerů nebo tortill. Kdo chce, může si při konzumaci salát ještě vylepšit dresinkem z ochucené zakysané smetany nebo jogurtu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře