Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát je osvěžující příloha k mnoha pokrmům. S křehkou zeleninou musíme zacházet šetrně, abychom nezničili vitamíny. Hlávkový salát vyžaduje poněkud jiné zacházení než ledový.

Nálev na salát můžeme připravit klasický sladkokyselý nebo francouzský s hořčicí. Velcí mlsouni mají na výběr i smetanové nebo sýrové zálivky, oblíbená je zálivka se špekem. Ať se rozhodnete pro kteroukoliv, se saláty zacházejte stejně.

Jak udělat salát z hlávkového nebo ledového salátu

Stačí si zapamatovat jednoduché pravidlo.

  • Hlávkový salát rozebíráme a omýváme po jednotlivých listech až k "srdíčku". Listy můžeme zbavit vodních kapek v odstředivce, aby k nim lépe přilnula olejová zálivka. Velké listy překrájíme na menší kusy, aby byla konzumace příjemnější.
  • Ledový salát jen zbavíme košťálu, případně vrchního listu. Pak opláchneme celou hlávku. Vzhledem k tomu, že hlávka je pevná a listy velmi křehké, osvědčilo se z hlávky odkrajovat výseče a ty trhat rukama na menší kusy.

Začátečníkům možná pomůže videorecept na klasickou octovou zálivku.

 

Komentáře

Další tipy a triky