Sicilské cannoli: Italské dezerty nejsou jenom tiramisu nebo panna cotta
Italské dezerty jako je tiramisu nebo panna cotta všichni známe, dáváme si je v kavárnách a také je připravujeme doma. Italských dezertů ale existuje obrovské množství, a tak je škoda se omezovat pouze na ty nejznámější.
Sicilské cannoli jsou trubičky ze smaženého těsta, plněné čerstvým sýrem. Dnes už je můžete běžně koupit ve stáncích s italským sortimentem na trzích nebo v obchodních centrech. Od jejich koupě vás však často může odradit vyšší cena. Zkuste si je připravit sami doma podle našeho receptu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat sicilské cannoli
Na 12 italských trubiček budete potřebovat 150 gramů hladké mouky, 25 g moučkového cukru, 1/2 lžičky kypřicího prášku, špetku skořice, špetku soli, kůru z 1/2 citrónu, 35 g rozpuštěného másla, 1 vejce, olej na smažení a náplň podle chuti.
- Suché ingredience promíchejte v míse. Uprostřed směsi udělejte důlek, do kterého nalijte máslo a vaječný žloutek. Těsto promíchejte vařečkou, poté ho přemístěte na kuchyňskou linku a zpracujte rukama. Hotové hladké těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat 30 minut při pokojové teplotě.
- Z těsta postupně odkrajujte menší části, které následně vyválejte na tenké pláty. Z plátů pomocí vykrajovátka vykrajujte kolečka o průměru přibližně 10 cm. Kolečka motejte kolem kovových trubiček. Aby na těsto drželo spojené, přilepujte k sobě jednotlivé okraje bílkem.
- Trubičky smažte v rozpáleném oleji v hluboké pánvi asi 1 minutu - dokud nezezlátnou. Teplota oleje by se měla pohybovat kolem 180 °C. Po usmažení trubičky přemístěte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný olej, nechte vychladnout a naplňte.
- Nejčastěji se cannoli plní pouze ricottou smíchanou s moučkovým cukrem, můžete ale použít i domácí mascarpone či jejich kombinaci. Do náplně se přidávají také kousky čokolády, pistácií či ovoce.
- Tradičně se na část náplně, která z trubiček vyčnívá, sypou sekané pistácie. Je možné ale náplň posypat i kandovaným ovocem nebo čokoládovými hoblinkami. Nakonec se celé cannoli lehce zasypou moučkovým cukrem.
Špičky trubiček můžete také namočit do čokoládové polevy. Tu si snadno připravíte podle našeho videoreceptu:
Komentáře