Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sicilské cannoli: Italské dezerty nejsou jenom tiramisu nebo panna cotta
Zdroj: Pixabay, solci_109

Italské dezerty jako je tiramisu nebo panna cotta všichni známe, dáváme si je v kavárnách a také je připravujeme doma. Italských dezertů ale existuje obrovské množství, a tak je škoda se omezovat pouze na ty nejznámější.

Sicilské cannoli jsou trubičky ze smaženého těsta, plněné čerstvým sýrem. Dnes už je můžete běžně koupit ve stáncích s italským sortimentem na trzích nebo v obchodních centrech. Od jejich koupě vás však často může odradit vyšší cena. Zkuste si je připravit sami doma podle našeho receptu.

Jak udělat sicilské cannoli

Na 12 italských trubiček budete potřebovat 150 gramů hladké mouky, 25 g moučkového cukru, 1/2 lžičky kypřicího prášku, špetku skořice, špetku soli, kůru z 1/2 citrónu, 35 g rozpuštěného másla, 1 vejce, olej na smažení a náplň podle chuti.

  • Suché ingredience promíchejte v míse. Uprostřed směsi udělejte důlek, do kterého nalijte máslo a vaječný žloutek. Těsto promíchejte vařečkou, poté ho přemístěte na kuchyňskou linku a zpracujte rukama. Hotové hladké těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat 30 minut při pokojové teplotě.
  • Z těsta postupně odkrajujte menší části, které následně vyválejte na tenké pláty. Z plátů pomocí vykrajovátka vykrajujte kolečka o průměru přibližně 10 cm. Kolečka motejte kolem kovových trubiček. Aby na těsto drželo spojené, přilepujte k sobě jednotlivé okraje bílkem.
  • Trubičky smažte v rozpáleném oleji v hluboké pánvi asi 1 minutu - dokud nezezlátnou. Teplota oleje by se měla pohybovat kolem 180 °C. Po usmažení trubičky přemístěte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný olej, nechte vychladnout a naplňte.
  • Nejčastěji se cannoli plní pouze ricottou smíchanou s moučkovým cukrem, můžete ale použít i domácí mascarpone či jejich kombinaci. Do náplně se přidávají také kousky čokolády, pistácií či ovoce.
  • Tradičně se na část náplně, která z trubiček vyčnívá, sypou sekané pistácie. Je možné ale náplň posypat i kandovaným ovocem nebo čokoládovými hoblinkami. Nakonec se celé cannoli lehce zasypou moučkovým cukrem.

Špičky trubiček můžete také namočit do čokoládové polevy. Tu si snadno připravíte podle našeho videoreceptu:

Další tipy a triky