Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zdroj: Pixabay

V druhé polovině léta dozrávají plody aronie. Pokud se nám je podaří uchránit před hladovými ptáky, můžeme z nich připravit velmi chutný sirup. Postup není složitý, stačí nám cukr a kyselina citronová.

Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme mít čas. Jsou totiž poměrně trvanlivé a je lepší je sklidit než nechat napospas ptákům. Před jejich útoky je lze také ochránit sítí. 

Jak připravit sirup zastudena

Postup není složitý. Nejprve obereme plody z kranečků, poté je necháme okapat:

  1. Do velkého hrnce nasypeme 2 litry bobulí (množství si podle možnosti násobně upravíme).
  2. Přidáme 2–3 litry převařené chladné vody a 80 g kyseliny citronové.
  3. Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme dva dny stát v chladnu. Během té doby občas zamícháme.
  4. Potom přecedíme a vymačkáme šťávu.
  5. Na každý litr tekutiny přidáme 1 kg krystalového cukru.
  6. Mícháme po chvílích až do úplného rozpuštění.
  7. Sirup nalijeme přes trychtýř do lahví, které jsme dobře vymyli a nechali vypařit v troubě.
  8. Na povrch každé sklenice nalijeme lžičku alkoholu (např. vodky).
  9. Okraje hrdla otřeme ubrouskem, na který jsme nalili pár kapek alkoholu, stejně tak alkoholem vypláchneme šroubovací víčko, kterým sklenice dobře uzavřeme.
  10. Sklenice uložíme do chladna (do komory, není potřeba uložení v lednici), při ukládání je nijak nenakláníme.
  11. Podle potřeby odebíráme a ředíme vodou podle chuti.
  12. Sirup se nekazí a vydrží déle než rok, pokud ho dříve nespotřebujeme.

Sirup má krásnou výraznou barvu, můžeme ho využít i ke zdobení a doslazování kaší nebo některých moučníků.

Komentáře (1)

Prosím,
aronii mačkáte než ji dáte do vody?

Další tipy a triky