Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
V druhé polovině léta dozrávají plody aronie. Pokud se nám je podaří uchránit před hladovými ptáky, můžeme z nich připravit velmi chutný sirup. Postup není složitý, stačí nám cukr a kyselina citronová.
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme mít čas. Jsou totiž poměrně trvanlivé a je lepší je sklidit než nechat napospas ptákům. Před jejich útoky je lze také ochránit sítí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit sirup zastudena
Postup není složitý. Nejprve obereme plody z kranečků, poté je necháme okapat:
- Do velkého hrnce nasypeme 2 litry bobulí (množství si podle možnosti násobně upravíme).
- Přidáme 2–3 litry převařené chladné vody a 80 g kyseliny citronové.
- Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme dva dny stát v chladnu. Během té doby občas zamícháme.
- Potom přecedíme a vymačkáme šťávu.
- Na každý litr tekutiny přidáme 1 kg krystalového cukru.
- Mícháme po chvílích až do úplného rozpuštění.
- Sirup nalijeme přes trychtýř do lahví, které jsme dobře vymyli a nechali vypařit v troubě.
- Na povrch každé sklenice nalijeme lžičku alkoholu (např. vodky).
- Okraje hrdla otřeme ubrouskem, na který jsme nalili pár kapek alkoholu, stejně tak alkoholem vypláchneme šroubovací víčko, kterým sklenice dobře uzavřeme.
- Sklenice uložíme do chladna (do komory, není potřeba uložení v lednici), při ukládání je nijak nenakláníme.
- Podle potřeby odebíráme a ředíme vodou podle chuti.
- Sirup se nekazí a vydrží déle než rok, pokud ho dříve nespotřebujeme.
Sirup má krásnou výraznou barvu, můžeme ho využít i ke zdobení a doslazování kaší nebo některých moučníků.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Anna a Kamila sekly s prací v korporátu a zdravotnictví a začaly péct chleba. Dnes se na jejich krkonošské bochníky stojí fronty
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Komentáře (1)
aronii mačkáte než ji dáte do vody?