Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí je oblíbenou přílohou. Zdatnější kuchaři si zelí připravují sami doma, pohodlnější je ale koupit si již hotové v obchodě. My vám poradíme, jak to kupované dochutit, aby bylo lahodně sladké a vy se olizovali až za ušima.

Kysané zelí je surovina, bez které si některé tradiční pokrmy nedokážeme snad ani představit. Ať už se jedná o vepřo knedlo zelo, segedínský guláš, plněné bramborové knedlíky nebo o polévku zelňačku. Vitamíny však kysané zelí hravě dodá i do kakaového moučníku.

Jak udělat sladké přílohové zelí

Na 4 porce lahodného sladkého zelí budete potřebovat 500 gramů kysaného zelí, 2 cibule, 3 lžíce cukru krupice, 4 lžíce oleje, masový vývar podle potřeby, 2 lžíce hladké mouky, lžičku kmínu a sůl.

  • Kupované kysané zelí sceďte, propláchněte studenou vodou a následně pořádně vymačkejte dosucha. Cibuli nakrájejte najemno.
  • Krupicový cukr nasypte do kastrolu a na mírném stupni ho nechte rozpustit. Poté cukr míchejte, dokud nezhnědne.
  • Přidejte olej, promíchejte a přisypte cibuli. Míchejte tak dlouho, dokud cibule nezíská krásnou zlatou barvu, což bude trvat zhruba 10 minut.
  • Přilijte trochu masového vývaru, přidejte zelí, kmín a sůl. Za občasného promíchání nechte vývar vydusit.
  • Následně zelí znovu zalijte trochou vývaru, který opět nechte zredukovat.
  • Zaprašte zelí moukou, promíchejte, naposledy přilijte trochu vývaru a duste zhruba čtvrt hodiny do požadované konzistence.
  • Poté už nezbývá nic jiného, než zelí ochutnat, případně ještě dosolit, a servírovat jako chutnou přílohu.
Pokud se řadíte k těm, kteří si rádi zhlédnou videopostup, než se pustí do nového receptu, máme pro vás dobrou zprávu. Představený recept totiž můžete krok za krokem vidět v následujícím videu:

 

Komentáře