Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušené zelí je jednoduchá, zato však výborná příloha ke zvěřině, pečené kachně či huse. Může být červené i bílé a jeho chuť ovlivníme přípravou a následným dochucením. K těm nejoblíbenějším patří sladkokyselé zelí.

Dušené zelí je oblíbená klasika české kuchyně, kterou připravujeme z hlávky čerstvého zelí. Postup mívá každá hospodyňka mírně odlišný - zelí se dusí na cibulce, slanině či víně, zahušťuje nastrouhanou bramborou či jablkem a dochucuje více i méně výrazným kořením. 

Jak udělat sladkokyselé dušené zelí

Příprava dušeného zelí je velmi snadná. Nejvíce času zabere nakrájení hlávky zelí, avšak s pomocí návodu vám to půjde rychle od ruky. Dušené zelí by mělo být chuťově výrazné, a to jak kyselé, tak i sladké. A jak na to

  1. Na 5 porcí dušeného zelí potřebujete: 1 hlávku zelí, 80–100 g sádla, 1 cibuli, 1 syrovou bramboru a podle chuti kmín, cukr, sůl a ocet. 
  2. Z hlávky zelí vykrojte tvrdý košťál a zelí nakrájejte na nudličky. Oloupanou cibuli nakrájejte najemno.
  3. Zelí propláchněte vodou a dejte do většího hrnce. Podlijte ho trochou vody a začněte vařit na mírném plamenu. 
  4. Na rozpáleném sádle zpěňte cibuli a přidejte ji k zelí společně s kmínem, cukrem a solí. 
  5. Zakryjte poklicí a po 15 minutách dušení přidejte nastrouhanou syrovou bramboru
  6. Za občasného promíchání duste zelí doměkka.
  7. Na závěr dochuťte octem, případně i solí a doslaďte podle chuti
Dušené hlávkové zelí si můžete připravit také podle našeho podrobného videonávodu. Pro výraznější aroma a vůni vyzkoušejte do zelí přidat divoké koření. Dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky