Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sterilovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu svou chutí skvěle doplňuje nejen teplé obědy, ale také grilované pokrmy či obložené studené mísy a talíře. Příprava nálevu vůbec není složitá, připravte si ho s námi během krátké chvilky.

Velkou úrodu zeleniny nemáme šanci přímo zkonzumovat, proto se uchylujeme k možnostem jejího zpracování a následného uskladnění. Ve sladkokyselém nálevu jsou chutné nejen okurky, kukuřičky, květák, papriky, zelí, ale také například červená řepa.

Jak připravit sladkokyselý nálev

Na sladkokyselý nálev nejsou potřeba žádné speciální ingredience, všechny máte v kuchyni neustále po ruce:

  1. K výrobě nálevu potřebujete vodu, ocet, sůl, cukr (případně sladidlo). Dále pak koření - nejčastěji bobkový list, celý pepř, nové koření, hořčičné semínko.
  2. Všechny ingredience přiveďte k varu a následně vařte po dobu 5 minut. Poté nechte nálev zvolna vychladnout.
  3. Vychladlým nálevem zalijte zeleninu připravenou ve sterilizovaných sklenicích a zavařte podle vašich zvyklostí či zvoleného (pokud možno ověřeného) postupu.
  4. Tip: Důležité je dbát na správné poměry potřebných surovin k výrobě nálevu, aby vaše snaha nebyla zbytečná. Přílišné množství octa způsobuje nežádoucí měknutí zeleniny, přesolené zavařeniny zase nejsou vůbec poživatelné.

Velmi chutnou záležitostí jsou sterilované houby ve sladkokyselém nálevu, hodící se např. do kulajdy a na doplnění jídel studené i teplé kuchyně. Přípravou čalamády ze zelí, mrkve a paprik vás krok za krokem provede videorecept, vyzkoušíte ji?

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář