Jak udělat slepici nebo kuře na paprice? Krémovou omáčku zvládne i začátečník
Slepice či kuře na paprice je oblíbený pokrm všech věkových kategorií. Rozpadající se maso, lahodná omáčka a jemná chuť papriky totiž chutná téměř každému. Kuchaři pak ocení, že příprava omáčky není nijak složitá.
Slepice či kuře na paprice se řadí mezi klasiku české kuchyně. Hlavní výhodou tohoto pokrmu je, že na jeho přípravu stačí pouze několik surovin a uděláte ho v jednom hrnci. Ušetří vám tak nejen čas strávený u plotny, ale i později u dřezu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat slepici či kuře na paprice
Na množství pro čtyři osoby si připravte 4 slepičí, případně kuřecí stehna, 2 cibule, 2 lžíce másla, 1/2 sáčku mleté papriky, 500 ml drůbežího vývaru, 200 ml smetany na vaření a 2–3 lžíce polohrubé mouky.
- Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Orestujte ji v hrnci na rozpuštěném másle, dokud nezesklovatí.
- Cibuli zasypte mletou paprikou a zamíchejte. Použít můžete jak papriku sladkou, tak i pálivou, případně jejich kombinaci.
- Mletá paprika se nesmí restovat příliš dlouho, jinak by zhořkla. Proto ihned po zamíchání přidejte maso a zalijte připraveným vývarem.
- Kuřecí maso může být s kostí, oběd ale připravíte i z masa nakrájeného na kostičky.
- Slepici je vhodnější uvařit předem, jelikož doba potřebná k uvaření slepičího masa se pohybuje kolem dvou hodin.
- Drůbeží vývar osolte podle chuti a vařte do změknutí masa, případně dokud se maso neoddělí od kosti.
- Přípravu obědu urychlíte v tlakovém hrnci, naopak delší čas se bude kuře či slepice na paprice připravovat v pomalém hrnci.
- Hotové kuřecí maso vyndejte z hrnce. Polohrubou mouku rozmíchejte ve smetaně a přilijte do omáčky.
- Omáčku je možné zahustit bez mouky, a to kukuřičným nebo bramborovým škrobem, ale například i rozmixovanou kořenovou zeleninou.
- V případě, že máte slepici už předvařenou, maso vložte do omáčky až v tuto chvíli, tedy společně se smetanou.
- Omáčku je nutné poté provařit alespoň 20 minut, aby se vyvařila pachuť mouky. Poté do ní vraťte maso, nechte prohřát a hotové kuře na paprice servírujte.
- Kuře či slepici na paprice podávejte s těstovinami, kynutým knedlíkem nebo rýží. Neméně chutná je pak omáčka s haluškami, kuskusem nebo tarhoňou.
Komentáře