Jak udělat smaženou rýži? Pokrm známý z asijských bister si lehce připravíme doma
Smažená rýže se řadí mezi oblíbená jídla, která si objednáváme v asijských restauracích a bistrech. Tento chutný pokrm si však můžeme lehce připravit z běžných surovin sami doma. V našem článku poradíme, jak na to.
Postup přípravy smažené rýže je velmi jednoduchý. Recept si můžeme jednoduše upravit podle chuti a vlastních zásob ingrediencí ve spíži či v lednici. Navíc je možné využít rýži, která nám zbyla z předchozího vaření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit smaženou rýži
Na 4 porce budeme potřebovat: 600 g předem uvařené jasmínové rýže, 4 vejce, zeleninu podle chuti (nejčastěji se přidává cibule, česnek, mrkev, hrášek, kukuřice, ale můžeme použít například i cuketu, červenou papriku nebo pórek), 6 lžic sójové omáčky, sůl, pepř a rostlinný olej.
- Ve velké pánvi nebo woku rozpálíme olej, do kterého rozklepneme vejce a rychle mícháme, dokud nebudou hotová. Vejce vyjmeme a dáme prozatím stranou.
- Do pánve přidáme opět trochu oleje a zeleninu podle chuti - pokud je potřeba, nakrájíme zeleninu na kostičky nebo nudličky. Restujeme do změknutí, a poté opět odložíme stranou.
- Nakonec na oleji krátce orestujeme rýži, kterou zalijeme sójovou omáčkou. Okořeníme, přidáme zeleninu, vejce a společně vše zamícháme.
- Pokud na vašem talíři nesmí chybět maso, můžete ke smažené rýži orestovat hovězí či kuřecí nudličky, případně krevety.
Mezi tradiční asijské pokrmy se také řadí smažené nudle. Zkuste si kromě rýže připravit i tuto lahodnou záležitost podle našeho videoreceptu a dejte nám do komentářů vědět, který z těchto pokrmů vám chutnal více. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře