Jak udělat smažený sýr bez smažení. Všechny porce budete mít připraveny najednou
Smažený sýr je klasika, která si drží stálou oblibu. Mnozí na něj nedají dopustit. Dietní zrovna není, ale jednou za čas si na něm rádi pochutnáme. Můžeme tentokrát vyzkoušet variantu bez smažení. Příprava je rychlejší a pohodlná, navíc všechny porce budeme mít hotové naráz.
Co budeme potřebovat
Na jednu porci potřebujeme 10 dkg tvrdého sýru eidam (30%) a 1 vejce. Kdo chce, může použít navíc 5 dkg uzeniny, čtvrtku Hermelínu nebo Olomoucký tvarůžek (jeden kus). Dále potřebujeme tuk na vymazání hrnku a trochu strouhanky na jeho vysypání. Na každého strávníka počítáme jeden hrnek. Žádný olej na smažení není potřeba.
Postup vrstvení
Sýr nastrouháme na struhadle. Hrnek nebo jinou vhodnou nádobku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Na vymazání použijeme klasické máslo nebo olej. Do vysypaného hrnku začneme vrstvit nastrouhaný sýr do výšky 1,5 - 2 cm. Na sýr rozklepneme vajíčko, které lehce roztáhneme vidličkou po povrchu sýru. A na vajíčko nasypeme zbývající díl sýru.
Uzenina, žampióny a jiné možnosti plnění
Kdo chce, přidá uzeninu např. nasekanou šunku. Jeji vrstvu dáme hned na první vrstvu sýru a teprve po uzenině přidáme vajíčko. Stejným způsobem se přidává Hermelín nebo Olomoucké tvarůžky. Místo uzeniny lze přidat sterilované žampióny, kukuřici, několik proužků kapie, jemně nakrájený čerstvý pórek nebo tenký plátek čerstvého rajčete. Jednotlivé suroviny buď vrstvíme nebo vše promícháme společně se sýrem a vajíčkem a směs nahrneme pomocí lžíce do hrnku.
Pečení v troubě - klasické nebo mikrovlnné
Takto připravený sýr se peče v troubě, buď v klasické nebo mikrovlnné. Hrnky narovnáme na vyšší pekáč, který naplníme do poloviny výšky hrnků horkou vodou. Pečeme asi 20 minut v klasické troubě nebo 5 minut v mikrovlnné. Podáváme s bramborami a oblohou. Kdo chce, dá si navíc tatarskou omáčku.
Není divu, že si tento způsob přípravy získal mnoho příznivců - odpadá zdlouhavé obalování a smažení na oleji. Tuk neprská a nemáme starosti s roztékáním sýru. Uvařeno máme během chvilky a navíc šetříme své zdraví.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 3 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 22 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Máslo, sádlo nebo olej: Víte, který tuk je nejvhodnější na smažení řízků a který se hodí na palačinky?
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Komentáře