Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špagety s krémovou omáčkou a křupavou slaninou jsou lahodným italským pokrmem zvaným spaghetti carbonara, který si zamilujete pro jeho velmi snadnou přípravu a přitom dokonalou chuť. Je to ideální rychlá večeře pro vaše blízké.

Špagety si snadno uvaříme na mnoho způsobů a vždy chutnají skvěle, obzvlášť pak špagety carbonara, kde křupavá slanina krásně doplní krémovou omáčku ze žloutků a sýru. Do původního receptu patří italská guanciale, což je solený a sušený vepřový lalok s výraznou chutí. Pokud ji neseženeme, nahradíme ji pancettou či anglickou slaninou - takovou, která bude hezky prorostlá tukem. 

Jak udělat špagety carbonara

Na přípravu špaget carbonara potřebujeme pouze 3 suroviny - žloutky, slaninu a sýr. Tradičně se přidává italský sýr pecorino romano, který je z ovčího mléka a má výraznou a pikantní chuť. Jako alternativu můžeme zvolit parmezán. A jak na to? 

  1. Na 4 porce budete potřebovat: 400–500 g špaget, 150 g pancetty, 8 žloutků, 4 lžíce pecorina, olivový olej, sůl a pepř. 
  2. Slaninu nakrájejte na proužky a opečte na lžíci olivového oleje do křupava. 
  3. Špagety uvařte al dente v osolené vodě
  4. V misce rozšlehejte žloutky s najemno nastrouhaným sýrem, pepřem a malým množstvím soli. Přidejte také několik lžic vody z těstovin. 
  5. Špagety sceďte a vhoďte do pánve s vyškvařenou slaninou. Promíchejte, odstavte ze zdroje tepla a vlijte vaječnou směs. 
  6. Rychle promíchejte, aby se všechny špagety obalily omáčkou. 
  7. Špagety carbonara podávejte s nastrouhaným pecorinem či parmezánem

Autentické špagety podle Emanuela můžete uvařit také podle našeho podrobného videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky