Jak udělat správně hemenex. Oblíbenou snídaní jistě nikdo nepohrdne
Ham and eggs, neboli po česku hemenex, je výtečná slaná vajíčková pochoutka, která se velmi často podává k snídani. Jak si ho doma správně připravit, abyste měli pevný bílek, ale zároveň krémové žloutky, to vám poradíme v dnešním článku.
Hemenex se dostal do České republiky ze zahraničí. Jde o typickou anglickou snídani, která se postupem času stala oblíbenou i v Americe. Jedná se o rychlý a snadný pokrm, jehož základ spočívá v kvalitních výchozích surovinách, kterými jsou vajíčka a šunka.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Hemenex lze připravit k slavnostní snídani nebo k rychlé večeři. Jeho příprava je jednoduchá, na pánvi by měla být prohřátá šunka, vaječné bílky pevné konzistence a krémové žloutky. Vše se jen osolí a opepří. Podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou.
Jak připravit hemenex v šesti krocích
Tato vaječná pochoutka se těší velké oblibě i z toho důvodu, že si ji můžete obměňovat podle svých chutí a zásob v ledničce. Lze do ní přidat slaninu nebo zeleninu. My vám dnes ukážeme základní recept v 6 krocích a když podle něho budete postupovat, stanete se královnou snídaní.
- Nejprve si nachystejte veškeré potřebné suroviny, kterými jsou vejce, šunka, olej, sůl a pepř.
- Na kvalitní pánvi rozpalte olej a na něm opečte plátky šunky.
- Na osmaženou šunku rozklepněte vajíčka, která opatrně naběračkou roztáhněte po celé šířce pánve. Žloutky můžete nechat lehce rozjet.
- Ještě syrová vajíčka na pánvi osolte a opepřete. Poté pozvolna opékejte do doby, než se vaječná placka začne zespodu oddělovat.
- Je důležité vychytat správnou konzistenci. Bílky by měly být pevné, neměly by být syrové. Pokud máte na pánvičce více vajec, můžete si vzít na pomoc pokličku a vajíčka na chvíli přiklopit.
- Hemenex podávejte s čerstvým pečivem.
- Tip: Hemenex můžete na závěr posypat pokrájenou čerstvou cibulkou.
Na jaký způsob si nejraději připravujete vajíčka vy? Napište nám své tipy do komentáře pod článkem.
Komentáře