Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Steak není jen opečený plátek masa na pánvi. Je třeba věnovat patřičnou pozornost druhu masa, které na steak vybíráme. Maso by mělo být ideálně stařené či alespoň řádně odleželé. Důležitá je tloušťka plátku i teplota pánve.

Steak připravujeme z hovězí kýty, roštěnce nebo svíčkové. Čerstvé maso je v tomto případě naprosto nevhodné. Pokud takové máte v lednici, nechte ho zrát zavakuované alespoň 14 dní. Na steak si připravíme plátky 2–3 cm tlusté.

Jak udělat steak na pánvi

Než dáme maso na pánev, je třeba ho nechat stát v pokojové teplotě, aby se ohřálo.

  • Rozpálíme si důkladně pánev, na kterou následně nalijeme olej. Nejlepší volbou je olej řepkový.
  • Na rozpálený olej položíme opepřený plátek masa, který propečeme do požadovaného stupně
  • Máme-li upečeno, steak osolíme a necháme 10 minut odpočinout. Uvolněné šťávy uvnitř masa budou mít možnost se vstřebat zpět a steak bude šťavnatý.

Jak sami vidíte, správný steak vyžaduje nějaké to úsilí, díky kterému si ale na jídle pochutnáte. Pokud je váš steak tvrdý jako podrážka, zkontrolujte, jestli jste nějaké doporučení nepodcenili, případně nám napište do komentářů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky