Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké jídlo uvařit, když máme málo času nebo hluboko do peněženky? V mnoha rodinách jsou právě šťouchané brambory oblíbenou volbou - přestože jsou jednoduché, výborně chutnají, zvlášť když je doplníme dozlatova osmaženou cibulkou, kyselou okurkou a hrnkem kefíru nebo mléka.

Příprava šťouchaných brambor je snadná a zvládne ji s úspěchem každý začátečník. Zvolte brambory, které máte rádi. Pokud vám vyhovují pevnější brambory, které se příliš nerozváří, sáhněte po bramborách typu A, ale pokud dáte přednost bramborám, které rychle změknou a snadno se rozvaří, zvolte brambory typu C. Brambory typu B jsou něco mezi tím. Šťouchané brambory jsou výborným hlavním jídlem, ale uplatní se i jako chutná příloha.

Jak udělat šťouchané brambory

Na jednoduchou úpravu brambor v mnoha domácnostech nedají dopustit. 

  1. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky.
  2. Dejte je do hrnce a zalijte vodou - nejlépe horkou (třeba z rychlovarné konvice), aby se ve vodě nemáčely zbytečně dlouho. Obvykle se přidává rovnou sůl pro lepší chuť.
  3. Uvařte brambory do změknutí, poté z nich slijte vodu a rozšťouchejte je mačkadlem na brambory (prodává se v domácích potřebách).
  4. Na tuku osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli (čím více, tím lépe) a tu přidejte do uvařených brambor, společně zamíchejte. 
  5. Tip 1: Osmahnutou cibulku můžete na brambory dávat až při servírování.
  6. Tip 2: Na dochucení brambor použijte ještě nakrájenou mladou cibulku, pórek nebo naťovou petrželku, pro výraznější chuť lze přidat trochu mletého pepře.
  7. Šťouchané brambory podávejte s hrnkem mléka nebo kefíru, doplnit je můžete také sterilovanou nebo kvašenou okurkou.

Šťouchané brambory snadno připravíte i z brambor vařených ve slupce.

Dalším velmi jednoduchým bramborovým jídlem je v troubě pečený pokrm s názvem "slepý myši" - další článek vám poradí s jejich přípravou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky