Jak udělat šťouchané brambory? Toto jednoduché, levné a snadné jídlo milujeme
Jaké jídlo uvařit, když máme málo času nebo hluboko do peněženky? V mnoha rodinách jsou právě šťouchané brambory oblíbenou volbou - přestože jsou jednoduché, výborně chutnají, zvlášť když je doplníme dozlatova osmaženou cibulkou, kyselou okurkou a hrnkem kefíru nebo mléka.
Příprava šťouchaných brambor je snadná a zvládne ji s úspěchem každý začátečník. Zvolte brambory, které máte rádi. Pokud vám vyhovují pevnější brambory, které se příliš nerozváří, sáhněte po bramborách typu A, ale pokud dáte přednost bramborám, které rychle změknou a snadno se rozvaří, zvolte brambory typu C. Brambory typu B jsou něco mezi tím. Šťouchané brambory jsou výborným hlavním jídlem, ale uplatní se i jako chutná příloha.
Jak udělat šťouchané brambory
Na jednoduchou úpravu brambor v mnoha domácnostech nedají dopustit.
- Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky.
- Dejte je do hrnce a zalijte vodou - nejlépe horkou (třeba z rychlovarné konvice), aby se ve vodě nemáčely zbytečně dlouho. Obvykle se přidává rovnou sůl pro lepší chuť.
- Uvařte brambory do změknutí, poté z nich slijte vodu a rozšťouchejte je mačkadlem na brambory (prodává se v domácích potřebách).
- Na tuku osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli (čím více, tím lépe) a tu přidejte do uvařených brambor, společně zamíchejte.
- Tip 1: Osmahnutou cibulku můžete na brambory dávat až při servírování.
- Tip 2: Na dochucení brambor použijte ještě nakrájenou mladou cibulku, pórek nebo naťovou petrželku, pro výraznější chuť lze přidat trochu mletého pepře.
- Šťouchané brambory podávejte s hrnkem mléka nebo kefíru, doplnit je můžete také sterilovanou nebo kvašenou okurkou.
Šťouchané brambory snadno připravíte i z brambor vařených ve slupce.
Dalším velmi jednoduchým bramborovým jídlem je v troubě pečený pokrm s názvem "slepý myši" - další článek vám poradí s jejich přípravou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Komentáře