Jak udělat svařák? Připravte si ten nejchutnější s voňavým kořením a ovocem
Svařené víno neboli známý svařák voní a láká z každého stánku nejen na vánočních trzích. Tento alkoholický nápoj z červeného vína a koření si jednoduše můžeme udělat i doma a popíjet ho při dlouhých zimních večerech s přáteli.
Není nic lepšího, než si po zimní procházce dát voňavý svařák, který dokonale zahřeje a rozehraje naše chuťové pohárky. Společně s punčem tvoří nejoblíbenější duo, které navodí vánoční pohodu. Svařák se nejčastěji připravuje z červeného vína suchého nebo polosuchého. Drahé kousky můžete ponechat ve sklípku, bohatě postačí střední kvalita vína.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat svařák
Lahodné chuti svařáku docílíme správnou kombinací koření - skořicí, hřebíčkem a badyánem. Pro výraznější vůni zaexperimentujte a vyzkoušejte přidat kardamon, mletý zázvor nebo anýz. A jak svařák vymazlit? Přidejte trochu rumu nebo brandy.
- Na kořeněný svařák pro 4 osoby budete potřebovat: 1 litr červeného vína, 100 ml brandy (či koňaku), 100 ml vody, 8 plátků pomeranče, 8 tenkých plátků citronu, 8 hřebíčků, 2 sušené badyány, kousek celé skořice, 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, špetku sušeného zázvoru a 6 lžic cukru.
- Všechno koření, vodu, cukr a citrusy dejte do kastrůlku a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Poté přilijte víno a zahřívejte, dokud směs není horká (nesmí vařit).
- Odstavte a vmíchejte brandy nebo koňak.
- Nechte pár minut směs stát, chutě se propojí. Poté svařák nalijte do sklenic a ozdobte kouskem pomeranče.
Tip: Svařák zahřívejte pomalu a kontrolujte teplotu, aby nepřekročila 70 °C.
Stejné oblibě při vánoční atmosféře se těší také oblíbený punč z červeného vína a rumu, který však můžete připravit i v nealkoholické variantě jako dětský punč. Celý postup zhlédnete v našem podrobném videonávodu:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Milujete vůni zimy, třpytivý sníh a hřejivé deky? Tyto chvíle budou nejlepší s domácím teplým svařákem
Domácí vánoční punč uvaříte snadno z běžně dostupných surovin. Výborná je i nealkoholická varianta
Nejlepší svařené víno krok za krokem: Chuťově skvělý nápoj zaručí jen kvalitní víno, s kořením můžete experimentovat
Komentáře